Omdenken naar kansen
Het verschil tussen de eerste en de tweede lockdown is dat veel zzp’ers in maart hardhandig tot stilstand kwamen en nu dankzij alternatieve inkomstenbronnen toch nog omzet draaien. Je boekhouder kent vaak voorbeelden uit de eigen praktijk. Bovendien vind je in hem of haar het perfecte klankbord om je te helpen je ideeën vorm te geven.
Vier dagen na de eerste, “intelligente” lockdown startte chef-kok Joris Bijdendijk van sterrenrestaurant RIJKS een afhaal- en bezorgdienst: RIJKS bij je thuis. Joris Bijdendijk: “Omdat het grootste deel van Nederland thuis zit, willen wij onze gasten hiermee toch een avondje uit geven. Alleen dan aan de eigen eettafel.”
Klantbinding
Om de sfeer van RIJKS thuis te kunnen nabootsen, is een brief met instructies bijgevoegd en is er een RIJKS Spotify-playlist samengesteld als muzikale omlijsting van de avond. Oorspronkelijk was RIJKS bij je thuis bedoeld om bezig te blijven, om toch nog een beetje omzet te genereren, maar vooral ook om de binding met de klanten vast te houden.
Niet alleen vond het idee gretig navolging, het succes van RIJKS bij je thuis blijkt de opmaat voor een nieuwe inkomstenbron: RIJKS Make-Away, een box met vier gerechten waarmee mensen thuis van een sterrenmaaltijd kunnen genieten. Dat laatste was vóór de tweede lockdown bedacht, maar geeft aan dat uit een crisis ook mooie dingen kunnen voortkomen.
Eerlijke prijs
Wat opvalt bij RIJKS Make-Away is dat de prijs van dezelfde maaltijdbox die in maart € 37,50 kostte een half jaar later is verhoogd naar € 50. Dit betekent dat: 1) het rekenwerk opnieuw is gedaan, en 2) klanten bereid zijn om een hoger bedrag te betalen.
Beide constateringen zijn even belangrijk. De belangrijkste les van Gordon Ramsey is dat de samenstelling van een bord begint op de rekenmachine. Onder aan de streep is winst het doel. Dat kan alleen als de marge op het product of de dienst groot genoeg is.
Een andere les is dat je niet bang moet zijn voor een eerlijke prijs. Je moet een bedrag vragen dat in verhouding is met de geleverde dienst of het product. Als je de prijs te laag hebt ingeschat, moet je deze naar boven bijstellen. Bij een nieuwe dienst of product is het uitvinden en doorontwikkelen tot je een nieuwe routine hebt en helder is wat een passende prijs is.
Out-of-the-box
Deze tijd vraagt creativiteit en ondernemerschap. Vanuit je passie vooruitkijken en nieuwe diensten en producten ontwikkelen. Zorgen dat er toch nog omzet is. Daarin moet je out-of-the-box durven denken. Omdenken.
Paula Bouwer is misschien wel het mooiste voorbeeld. Zij moest haar horecazaak Royal Queens Bakery in Amersfoort sluiten en begon ‘The face mask lab’, ‘t Mondkapjes Atelier, met hippe, vintage, stoffen mondkapjes. “Direct na de lockdown zijn we gaan nadenken over wat wij zouden kunnen betekenen in deze bizarre tijd waarin we wereldwijd getroffen zijn door corona en de gevolgen daarvan.”
De boodschap die je uit deze twee verhalen kunt halen? Laat je niet kisten! Laat je inspireren door anderen. En pak door met je ideeën. In je boekhouder vind je een perfect klankbord om mee te denken bij je plannen.
NOAB KEURMERK
NOAB staat voor de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen. Het is dé brancheorganisatie voor administratiekantoren en belastingadvieskantoren die zich richten op ZZP’ers en MKB’ers. Bij NOAB zijn ongeveer 1.000 kantoren aangesloten. Het advies dat je krijgt is altijd actueel en van hoge kwaliteit. Zo fungeert jouw NOAB-kantoor als jouw verlengstuk en vraagbaak voor financiële en fiscale zaken. Meer weten? Kijk op: NOABkeurmerk.nl.
Comments 5
Pingback: Omdenken naar kansen - NOAB-keurmerk
Pingback: Omdenken naar kansen - Verdoorn Adviesgroep
Pingback: Slimme aftrekposten om je jaar (toch) goed te eindigen - NOAB-keurmerk
Pingback: Slimme aftrekposten om je jaar (toch) goed te eindigen - Verdoorn Adviesgroep
Pingback: Een nieuw jaar, een nieuwe start - NOAB-keurmerk