Slim onderhandelen over je uurtarief

Image

Zo bluf je je naar een hoger uurtarief

Wat kun je als zzp’er per uur vragen? Met name beginnende zzp’ers zijn bang dat ze teveel vragen en zich zo uit de markt prijzen. En zetten te laag in. Bluf loont. Because your worth it!

De beste onderhandelingsstrategie voor zzp’ers

Onderhandel met humor en enthousiasme. Als zzp’er moet je op zoek naar de verbinding. Je uiteindelijke doel is een duurzame relatie. Een van de ondernemingsprincipes luidt dat het tien keer zoveel energie kost om een klant te werven als een klant te houden. Er zijn vele onderhandelingstechnieken, maar uiteindelijk moet je tot een win-win komen.

Laat je niet wegzetten als ‘starter’. Je brengt expertise mee. Start met objectieve criteria. Dit is de zogenoemde principiële methode. Zorg dat je kunt terugvallen op de feiten. Bij onderhandelingen over je uurtarief verwijs je bijvoorbeeld naar tarieven in de markt (‘als je een loodgieter inhuurt, betaal je ook voor de voorrijdkosten’) en het salaris van iemand in een vergelijkbare functie of met dezelfde ervaring. Weet wat het gebruikelijke uurtarief is: € 50 per uur is al gauw aan de lage kant. De tarieven van veel interimmers zijn de laatste jaren snel gestegen.

Denk met de opdrachtgever mee

Het is een vergissing om je bij de tariefonderhandelingen te veel in de positie van de opdrachtgever te verplaatsen. Het kan wel. Bij een aanvraag van een klein bedrijf kun je rekening houden met het beschikbare budget. Je hoeft je tarief niet aan te passen, maar kunt bijvoorbeeld wel een projectkorting bieden. Wat opdrachtgevers vooral fijn vinden, is als je met ze meedenkt. Want ze weten het zelf vaak ook niet. Daarom huren ze je expertise in. Welke aanpassingen in het ontwerp of de uitvoering zijn mogelijk om binnen budget te blijven? Kan het project worden opgedeeld in verschillende stappen?

Hierom moet je hoog inzetten bij een offerte

Een laag uurloon is om twee redenen een fout die je moet vermijden:

1. Eenmaal (af)gegeven, blijft gegeven:
Het is moeilijker om je tarieven te verhogen, dan te verlagen. Heb je eenmaal een klus voor een bepaald tarief aangenomen, dan is het lastig onderhandelen met je opdrachtgever over een hoger uurtarief voor je volgende opdrachten. 

Tip! Als je opdrachtgever meteen akkoord gaat, heb je waarschijnlijk te laag ingezet. Vraag een uurprijs waarvan je eigenlijk denkt ‘dat durf ik niet’.

2. Werk je te goedkoop, dan kan het blijkbaar nog goedkoper!
Je verpest de markt niet alleen voor jezelf, maar ook voor je collega’s. Als je elkaar op prijs gaat beconcurreren, komen de tarieven over de hele breedte onder druk te staan. Precies dat gebeurt bij verschillende beroepsgroepen: het gemiddelde tarief van freelancers in 2021 is € 46 (bron: Hoofdkraan.nl). In 2010 was dit nog € 70 per uur! Hoofdkraan.nl voert jaarlijks een tarievenonderzoek uit.

Verder lezen:

Toon meer (20)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *