Onderzoek: zzp’ers beginnen pas op latere leeftijd met beleggen

Onderzoek: zzp'ers beginnen pas op latere leeftijd met beleggen

In tegenstelling tot de meeste werknemers in loondienst, bouwen zzp’ers niet automatisch pensioen op uit hun inkomen. Hiervoor moeten zij zelf actie ondernemen. Pensioen opbouwen kan bijvoorbeeld door te sparen of beleggen. Maar uit onderzoek van Knab blijkt dat zzp’ers vaak pas laat beginnen met beleggen.

Knab, een bank die zich specifiek richt op dienstverlening aan zzp’ers, ondervroeg 1.000 zelfstandigen of zij aan beleggen doen. De investeringsvorm blijkt populair onder zzp’ers. Bijna 2 op de 5 van de zzp’ers beleggen zakelijk (38%).

Vijftigers beleggen het vaakst

Overigens blijkt dit niet onder alle zelfstandigen gelijk verdeeld. Jongere ondernemers beleggen een stuk minder dan zzp’ers die dichter bij de pensioengerechtigde leeftijd komen. Van alle zzp’ers tot veertig jaar belegt momenteel 27%. Veertigers steken vaker geld in beleggingen, want van hen doet 37% dit. Vijftigers beleggen overigens het vaakst. Van alle zzp’ers die in de vijftig zijn heeft 42% namelijk een beleggingsrekening.

Het is voor jongeren een gemiste kans dat zij nog niet beleggen. Want vaak geldt: hoe langer je je vermogen in beleggingen steekt, hoe meer rendement je kunt behalen. Wel gaat beleggen uiteraard altijd gepaard met het risico dat je geld minder waard wordt of dat je je hele inleg verliest.

Vooral mannen doen aan beleggen

Naast leeftijd is er nog een persoonskenmerk van invloed op of een zzp’er wel of niet belegt. Meer mannen dan vrouwen blijken te beleggen. Van alle ondervraagde mannen belegt namelijk 40%, tegenover 33% van alle vrouwelijke zzp’ers.

Dit lijkt in lijn met het ‘klassieke beeld’ van een belegger. De mannen in pakken zoals je die in films over de beurs ziet. Beleggen is tegenwoordig echter veel meer dan de snelle verkoop zoals we die kennen van de aandelenmarkt.

Gebrek aan kennis houdt zzp’ers tegen

Veel zzp’ers geven bovendien aan dat ze niet beleggen vanwege een gebrek aan kennis. Dit zou ook kunnen komen door het beeld dat men heeft van beleggers. Veel kennis over het wel en wee op de beurs is niet meer nodig, omdat tegenwoordig ook veel beleggingsproducten beschikbaar zijn waarbij experts kiezen welke beleggingen ze voor je doen.

Wat je als zzp’er wel moet afwegen, is hoeveel risico je wilt lopen met welk deel van je vermogen. Bij veel aanbieders kun je beleggingspakketten kiezen met erg veel tot erg weinig risico. Investeer niet een te groot deel van je vermogen, maar enkel dat wat je kunt missen. Het is namelijk niet zeker of je beleggingen geld opleveren of juist in waarde dalen.

Beleggen met minder geld kan ook rendabel zijn

Uit het onderzoek van Knab blijkt dat met name zzp’ers met veel eigen vermogen beleggen. De helft van alle zelfstandigen met meer dan € 20.000 spaargeld belegt, terwijl het bij ondernemers met minder eigen vermogen om 24% gaat.

Maar ook met minder spaargeld kun je je eigen vermogen vergroten. Door maandelijks een paar tientjes apart te zetten in een beleggingsfonds, kun je haast ongemerkt een deel van je pensioen opbouwen. Met name op de lange termijn kan dit rendabel zijn.

Gemiste kans zzp’ers

Hoewel beleggen onder zzp’ers steeds populairder wordt, liggen er voor veel zzp’ers nog kansen. Het kan naast sparen een geschikte manier zijn om pensioen op te bouwen, al is het niet geheel zonder risico’s. Beleggingen kunnen in waarde stijgen, maar ook minder waard worden. Maak altijd persoonlijk de afweging of beleggen iets voor jou is. Dit artikel is daarom niet bedoeld om zzp’ers te adviseren om te gaan beleggen.