Opdrachtgever blijft vrouwelijke zzp’er trouw rondom geboorte

Opdrachtgever blijft vrouwelijke zzp'er trouw rondom geboorte

De angst om opdrachtgevers of klanten kwijt te raken rondom de geboorte de meeste gevallen onterecht. ‘Slechts’ 9% van de vrouwen die tijdens het ondernemerschap een kind kregen, raakten opdrachtgevers of klanten kwijt doordat ze rond de geboorte tijdelijk niet werkten, blijkt uit klantonderzoek van Knab onder ruim 1.000 zzp’ers met kinderen of een kinderwens.

Zeven op de tien vrouwelijke zzp’ers met een kinderwens zijn bang opdrachtgevers of klanten kwijt te raken als ze rondom de geboorte tijdelijk stoppen met werken.

Ondernemerschap staat voor velen gelijk aan een zekere mate van vrijheid. Dat blijkt ook als je kijkt naar hoeveel jonge vaders bewust tijd vrijmaken rondom de geboorte van hun kind.

Recht op betaald geboorteverlof zzp'er

45% van de mannen die tijdens het ondernemerschap vader werden, werkte minder rondom de geboorte. Van de mannelijke zzp’ers die vóór het ondernemerschap een kind kregen deed 29% dat. Onder moeders is dat verschil er niet; in beide gevallen werkte zo'n driekwart van de vrouwen minder rondom de geboorte van hun kind. Het merendeel van de jonge vaders is níet minder gaan werken rondom de geboorte.

In de meeste gevallen blijkt dat vooral een financiële afweging. Zes op de tien ondervraagde vaders geven aan dat ze wél minder zouden hebben gewerkt als de overheid geboorteverlof ook voor hen (deels) zou vergoeden. Sinds kort is dit voor vaders in loondienst goed geregeld, maar een regeling met recht op betaald geboorteverlof bestaat alleen voor vrouwelijke ondernemers.

Angst om opdrachtgever kwijt te raken

Nadine Klokke, moeder van vier kinderen en CEO van Knab, is enerzijds tevreden met de uitkomsten van het onderzoek, maar ziet ook nog genoeg verbeterpunten: “Allereerst doet het me goed om te zien dat verreweg de meeste jonge moeders hun netwerk van opdrachtgevers en klanten rondom de zwangerschap behouden. Al is natuurlijk elke situatie waarbij dit niet het geval is er eentje te veel.

Het baart Klokke wél zorgen dat zoveel vrouwen met een kinderwens de angst om opdrachtgevers kwijt te raken toch voelen. "Ik hoop dat dit soort onderzoeken helpen om die vrees weg te nemen."

Goede ontwikkeling

Klokke constateert dat - zowel in de regelgeving als in de beleving van vaders en moeders - de rolverdeling tussen vader en moeder steeds gelijkwaardiger wordt. "Dat (aanstaande) vaders in loondienst binnenkort vijftien weken betaald verlof kunnen opnemen, is wat mij betreft een hele goede ontwikkeling."

De regelgeving voor ondernemers rondom de geboorte kan nog veel beter, meent Klokke. "Ik zie niet in waarom mannelijke ondernemers geen recht hebben op een uitkering na de geboorte en vrouwen wel.

Daar moet ik bij zeggen dat het ook in het hoofd van de ondernemers zelf nog wel wat moderner kan. Uit ons onderzoek blijkt namelijk dat 71% van de mannen vindt dat de zorg voor kinderen idealiter gelijk verdeeld zou moeten zijn tussen man en vrouw. Dat betekent dat bijna één op de drie mannen dat niet vindt.”

jonge moeder aan het werk

Toon meer (149)