De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)

De financiële steun voor zzp’ers is na ruim een week sleutelen uitgewerkt in een regeling: ‘de Tozo'. Deze Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers geldt voor zzp’ers en ondernemers die in de knel komen door de Corona-crisis. De uitvoering van de regeling ligt bij de gemeente waar je woont.

Welke hulp biedt de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)?

  1. Op basis van deze tijdelijke regeling kun je bij de gemeente aankloppen voor maximaal drie maanden inkomensondersteuning tot aan het sociaal minimum. Hoe hoog het bedrag is dat je krijgt, hangt af van de samenstelling van je huishouden en van je inkomen. Je hoeft deze inkomensondersteuning niet terug te betalen. Er is ook geen vermogens- en partnertoets.
    Maar let op! Verstrek je valse of verkeerde informatie, dan kan de gemeente de steun terugvorderen en een boete opleggen!!
  2. Ook kun je een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen. De lening is maximaal € 10.517. Uiteindelijk moet je het bedrag van de lening terug te betalen. Hoe hoog het rentepercentage is en de voorwaarden zijn nog niet bekend, maar zal in ieder geval onder de 8% liggen.
Waar dien je de Tozo-aanvraag in?

De aanvraag voor de Tozo-regeling kun je indienen bij je woongemeente.

Een baan naast je zzp-bestaan?

Wat als je een baan in loondienst hebt, naast je omzet als zzp’er? Of je dan kunt gebruikmaken van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) hangt af van de hoogte van hoeveel je verdient in loondienst. Waarschijnlijk niet. De Tozo-regeling is bedoeld als een aanvulling op het inkomen tot aan het sociaal minimum (bijstandsniveau).

Welke informatie moet je aanleveren voor de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)?

De gemeente wil weten of je recht hebt op de Tozo-regeling. Er zal bijvoorbeeld gevraagd worden naar je inschrijving bij de KvK en naar je ID-bewijs. Verder heeft de gemeente informatie nodig over de samenstelling van je huishouden. De gemeente kan vragen of je een partner hebt en/of inwonende kinderen. Waarschijnlijk zal er ook informatie gevraagd worden over je onderneming, bijvoorbeeld in welke sector je werkt.

Terugvordering en boete

Eerlijkheid duurt het langst. Dat scheelt ellende achteraf. Als je een beroep doet op de regeling moet he aan de gemeente alle inlichtingen geven die nodig zijn om het recht op en de hoogte van de uitkering te kunnen bepalen. Verstrek je onvolledige of valse inlichtingen, dan zal de gemeente de uitkering terug vorderen en daar bovenop een boete opleggen.

Checklist Tozo-regeling:

Je hebt recht op de Tozo-regeling als je ondernemer/zzp'er bent en de volgende vragen met “ja” kunt beantwoorden:

  • Woon je in Nederland?
  • Is je bedrijf gevestigd in Nederland?
  • Is je bedrijf voor 17 maart 2020, 18.45 uur, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel?
  • Werk je gemiddeld minimaal 23,5 uur per week in uw bedrijf of zelfstandig beroep (Je hebt alleen recht op steun als je voldoet aan het urencriterium) ?

Checklist:
Op de website krijgiktozo.nl kun je aan de hand van een vragenlijst eenvoudig controleren of je recht hebt op ondersteuning van je gemeente.

Tegemoetkoming in de doorlopende bedrijfskosten

Naast directe inkomensondersteuning heb recht op een eenmalige bijdrage van €4000 voor de kosten die je maakt, ook al staat je onderneming stil. De TOGS-regeling biedt een  tegemoetkoming voor de huur en andere kosten voor sectoren die extra hard zijn getroffen door het Coronavirus/COVID-19.

Oók lezenswaardig in coronatijden:

Toon meer (42)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *