Petitie: schrap partnertoets TOZO

Petitie: schrap partnertoets TOZO

De Corona steunmaatregelen van het vierde steunpakket zijn vorige week bekendgemaakt. De partnertoets in de TOZO regeling (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers) blijft echter gehandhaafd. Reden voor koordirigent en cultureel ondernemer Tom Sutters om een petitie te starten. 

Bestaande regelingen zijn verruimd en/of verlengd zoals de NOW loonsubsidie voor bedrijven met personeel. Ook is er 130 miljoen voor de nieuwe TONK regeling (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten) voor "mensen die binnen het huidige regelingenpakket net buiten de boot vallen" en maar liefst 1,4 miljard voor het “sociaal pakket” om mensen naar nieuw werkte begeleiden en hun schuldenproblematiek op te lossen. 

Horeca, evenementen en cultuur

Dat er mensen buiten de boot vallen in de huidige steunpakketten is dus blijkbaar ook voor het kabinet nu duidelijk. In de meest getroffen sectoren zoals de horeca, evenementen en cultuur zien kleine zelfstandigen (veelal ZZP-ers met ruwweg een omzet tussen de €1500 en €3000) al ruim een half jaar hun omzet met soms wel 80% of meer teruglopen.

Aantal TOZO-aanvragen gedecimeerd

De TOZO regeling werd door ca. 380.000 zelfstandigen aangevraagd voor in totaal 1,2 miljard. Ruim 1,4 miljard van het totale TOZO budget in het eerste steunpakket bleef daarbij zelfs ongebruikt. Er zijn immers gelukkig ook veel ZZP-ers die geen of nauwelijks omzetverlies lijden.

Het aantal TOZO aanvragen is sinds de partnertoets echter fors teruggelopen tot ca. 65.000 (bron Zipconomy). De rest komt niet meer in aanmerking en dreigt na zes maanden nu serieus in de problemen te komen.

Daartegenover stonden 30.000 bedrijven die NOW aanvroegen voor eveneens ca. 380.000 werknemers, totale kosten 18 miljard (bron Zipconomy en NOS nieuws). Dkit aantal blijft vrij constant (bron Zipconomy).

Over Rood

TOZO en NOW: bizarre verschillen

Door de invoering van de partnertoets vult TOZO sinds de zomer van 2020 alleen nog het gezamenlijke inkomen aan tot €1500. Hierdoor is het effect van de TOZO feitelijk identiek geworden aan de gewone bijstandsregeling van vóór de Coronacrisis, bijvoorbeeld bij een faillissement of arbeidsongeschiktheid.

De NOW daarentegen vergoedt bij 100% omzetverlies maar liefst 80% van de salarissen van alle werknemers van een bedrijf (inclusief de directeur!) zonder dat er naar een partnerinkomen wordt gekeken. Pas bij salarissen vanaf €9500(!) euro per maand wordt er niet meer vergoed.

Deze bizarre verschillen zijn m.i. niet uit te leggen. Ook het altijd te pas en te onpas gehanteerde argument dat zelfstandigen allerlei belastingvoordelen genieten ten opzichte van werknemers in loondienst en niet meebetalen aan het sociaal vangnet gaat hier niet op.

Feit blijft namelijk dat beide groepen buiten hun schuld door Corona worden getroffen. Zelfstandigen worden ten gevolge van de partnertoets daarvoor niet gecompenseerd terwijl voor bedrijven en hun werknemers de sluizen van de schatkist vol open worden gezet!
Voorkomen is beter dan genezen

Oproep: schrap TOZO partnertoets

Nu er met het vaccinatieprogramma licht aan het einde van de Coronatunnel lijkt te komen is het juist zaak om de TOZO zijn naam eer aan te laten doen: het OVERBRUGGEN van de Corona crisis zodat ook zelfstandigen in de tussentijd de boodschappen en de hypotheek kunnen blijven betalen en we na de zomer hopelijk weer verder kunnen gaan waar we gebleven waren.


Met het schrappen van de TOZO partnertoets vragen we echt niet om de hoofdprijs maar wel om een eerlijker en rechtvaardiger behandeling vergeleken met de NOW. Het werkt waarschijnlijk zelfs effectiever en goedkoper dan het repareren van de gevolgen met de TONK en het sociaal pakket.

Teken de petitie tegen de partnertoets

Tom Sutters is op grond hiervan een online petitie begonnen op helpzelfstandige.petities.nl. Onder meer Werkvereniging, Kunsten '92 en de Kunstenbond, en ook wij van deZZP hebben zich aangesloten bij het initiatief.

Voor meer informatie over de TOZO Corona problematiek voor zelfstandigen kijk op: www.tomsuters.nl/corona.

Tozo partnertoets

Toon meer (42)

Comments 1

  1. Ik ben een rijschool houder.Bij de eerste lockdown Tozo1 was geen partner toets en TVL was toegankelijk voor rijschool houders dus hebben wij ook niet geklaagd. Alhoewel een minimum loon compenseert onze verliezen niet maar was begrip voor de maatregelen. Maar nou moet wij weer thuis zitten dus 100% omzet verlies. Als wij onze beroep niet mag beoefenen van overheid dan een compensatie tot minimum loon en minimaal vergoeding vastlasten is niet veel gevraagd. Als ze dat niet eens kunnen dan hebben ze geen recht om ons in lockdown te plaatsen!!!
    Weg partner toets en TVL zonder toets🆘

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *