Rechtbank: Uber moet chauffeurs in vaste dienst nemen

Rechtbank: Uber moet chauffeurs in vaste dienst nemen

Chauffeurs die zich in persoon met Uber hebben verbonden en die via de Uber-app passagiers vervoeren, vallen onder de CAO Taxivervoer. De rechtsverhouding tussen Uber en deze chauffeurs voldoet namelijk aan alle kenmerken van een arbeidsovereenkomst. Dat hebben drie kantonrechters bepaald in een zaak die tegen Uber was aangespannen door vakbond FNV.

Sprake van een arbeidsovereenkomst

FNV was naar de rechter gestapt omdat er volgens de vakbond tussen Uber en deze chauffeurs sprake zou zijn van een arbeidsovereenkomst. De kantonrechters stellen de vakbond in het gelijk. De rechtsverhouding tussen Uber en de chauffeurs voldoet aan alle kenmerken van een arbeidsovereenkomst: arbeid, loon en gezag.

Van de Uber-app gaat namelijk een disciplinerende en instruerende werking uit, en een financiële stimulans. Zodra de chauffeurs gebruik maken van de app zijn zij onderworpen aan de werking van het door Uber ontworpen en eenzijdig door haar te wijzigen algoritme. De chauffeurs vallen daarmee onder het “modern werkgeversgezag” dat Uber via de app uitoefent.

Recht op achterstallig salaris

De uitspraak van de kantonrechters betekent dat Uber verplicht is de cao op de arbeidsovereenkomsten van deze chauffeurs toe te passen, in de periodes dat de cao algemeen verbindend is verklaard. Daarmee kunnen deze chauffeurs in bepaalde gevallen aanspraak maken op achterstallig salaris. Daarnaast moet Uber aan FNV een schadevergoeding van 50.000 euro betalen vanwege het niet nakomen van de CAO Taxivervoer.

Deliveroo maaltijdbezorgers

De rechtbank Amsterdam heeft eerder ook al maaltijdbezorgers van Deliveroo aangemerkt als werknemer. In deze uitspraak constateerde het hof dat, ondanks de vrijheid bij het verrichten van de arbeid, alle elementen – waaronder de wijze van loonbetaling, het uitgeoefende gezag, de zekere tijd – meer wijzen op de aanwezigheid van een arbeidsovereenkomst dan op de afwezigheid daarvan.

>> Naar de uitspraak: ECLI:NL:RBAMS:2021:5029

Toon meer (135)