“Als ondernemer zit ik op de basisschool” Rob de Ron, slaapdeskundige

“Als ondernemer zit ik op de basisschool” Rob de Ron, slaapdeskundige

Rob de Ron is slaaponderzoeker en eigenaar van slaapcursus.nl. Hij is een veelgevraagde spreker en geeft slaapworkshops en slaapcursussen. Eerder was hij beeldhouwer en yogadocent.

Was het een moeilijke stap, jezelf opnieuw uitvinden?

“Dat uitvinden, een nieuwe wereld ontdekken, doe ik met alle plezier.

Van de wereld van het beeldhouwen via yoga nidra docent naar een verhalenverteller is niet zo groot als het lijkt. Het lijkt telkens een nieuw spoor, maar toch zitten er verbanden in. De een vertelt zijn verhaal in beelden, de ander in woorden. In die zin voel ik me nog steeds beeldhouwer, maar nu met woorden.

Hoe ben je slaapexpert geworden?

Ik heb me verdiept in slaapyoga en zo kom ik in de wereld van slaap. Om mensen hun slaapprobleem uit te leggen en hun route uit het slaapprobleem uit te leggen, heb je beeldende woorden nodig. Metaforen om je verhaal duidelijk te maken. Creativiteit. Voor mijn gevoel ligt slaaptherapie niet ver weg van beeldhouwen. En zeker niet van yoga.

De oefeningen die ik tijdens yoga gaf zijn nog altijd een belangrijk element van de slaapcursus. Ik geloof dat mensen het ook leuk vinden. Bedrijven en instellingen nodigen mij uit vanwege het actieve element. Ik vertel de theorie, maar doe ook een oefening ‘wat is slaap eigenlijk?’, ‘hoe begint slaap?’. Je voelt het aan den lijve.

Hoe kom je aan klanten?

Het is een lange weg voordat een bedrijf besluit om mij uit te nodigen voor een slaapcursus, slaapworkshop of slaaplezing voor een deel van het personeel. Dat doen ze niet zomaar.

Ik mik erop dat Google de werkelijke entree is voor mijn omzet. Met woorden als slaapworkshop en slaapcursus sta ik bovenaan bij de zoekresultaten. Bedrijven en instellingen vinden mij hoogstwaarschijnlijk via Google. Bij particulieren is het voor een deel mond-tot-mondreclame.

In het begin schreef ik vooral op SEO (zoekmachineoptimalisatie, red.) en ‘Google adwords’. Dat heeft me wel geholpen, maar het heeft ook iets krampachtigs. De slaapcursus staat in de basis, waardoor ik nu ruimte heb om te doen wat ik wil doen en te schrijven wat ik wil en wat ik belangrijk vind in slaapland. En dan maar kijken waar ik uitkom. En niet proberen om zo geraffineerd mogelijk te schrijven om hoog in zoekmachines te komen. Niet dat ik de tactieken wil loslaten, maar ik wil minder start SEO-schrijven.

Voel je je een ondernemer?

Persoonlijk vind ik geld verdienen het lastigst. Om daar integer in te blijven. Ik maak nu filmpjes die ik op een eigen YouTube-kanaal weggeef, maar ik wil toch ook het verdienmodel handhaven. Anders mis ik een belangrijk element in het spel. Ik verlies het geld verdienen soms te veel uit het oog.

Ik heb met slaaplezingen etc. een niche gevonden, maar om daar op een leuke manier omzet uit te halen, blijft voor mij een lastige vraag. In die zin ben ik geen echte ondernemer. Ik heb het gevoel dat ik jarenlang op de kleuterschool heb gezeten als ondernemer.

Inmiddels zit ik misschien op de basisschool, maar de middelbare school van het ondernemerschap voelt voor mij nog heel ver weg. Ik heb het van huis uit ook niet in mijn bloed zitten. Er zit geen ondernemer in mij. Zin om te werken zit in me. Om een verhaal te vertellen en andere mensen vooruit te helpen. Maar de ondernemer in mijn blijft voor altijd een basisschoolkind denk ik.

Elk jaar krijg ik weer straf van de boekhouder. Dan bespreekt hij mijn omzetten en dan maakt hij mij als ondernemer heel klein. Dat vindt hij heel leuk. Ik heb al zeker vijftien jaar dezelfde boekhouder en elk jaar presteert hij het om me onderuit te halen. Daar kunnen we samen hartelijk om lachen. In die periode maak ik me extra boos dat ondernemen niet mijn talent is. Als ik letterlijk met mijn neus op de cijfers wordt gedrukt.”

Wat was het lastigst bij de stap naar slaaponderzoeker?

Ik moest door de angst heen. Niet om voor een groep te staan, maar om het juiste verhaal te vertellen. Soms zag ik aan de gezichten van de mensen dat ik niet de juiste metaforen gebruikte. Niet de juiste inzichten verschafte. Dat is best confronterend. Dat jij jouw verhaal vertelt, en niet hún verhaal in hún woorden. Daar heb ik in het begin fouten mee gemaakt. Tegelijkertijd had ik ook momenten van inspiratie. Dat ik zag dat mensen er iets aan hadden.

Dat is voor mij de basis. Al help ik er maar één aan een betere slaap. Als ondernemer en mens motiveert mij dat. Dat deelnemers aan de cursus zich minder druk maken om hun slapeloosheid. Dat ik iemand een betere slaper maak en anderen tot betere wakkerliggers maak. Dat is een geweldige motor om door te gaan. Die resultaten zijn belangrijker dan geld verdienen. Ik zou het niet volhouden als ik geen resultaten zou boeken.

Hoe help je mensen met slaapproblemen?

Het gaat niet zozeer om aanvaarden, maar om begrijpen. Ik vind dat je niet moet zeggen dat een probleem is op te lossen. Dat zou betekenen dat het niet meer bestaat en ik denk dat dat een illusie is. In plaats van oplossen draait het veel meer om aanpassen. Wat zijn de juiste aanpassingen om je slaap te verbeteren? Een nieuwe kijk geven op je probleem, een andere manier van benaderen.

Je hebt een probleem, slapeloosheid. Je hebt context nodig. Wat is er met je aan de hand? Is het erfelijk, een ziekte, is het ontstaan door een levensgebeurtenis? Wil je navigeren naar een oplossing, dan moet je toch eerst het uitgangspunt begrijpen.

Dan kun je de vraag stellen: hoe kom ik eruit? Welke kant moet ik op? Waar zitten mijn valkuilen en mogelijkheden? Ik wil inspireren. Hoop geven op een uitweg. Ik bied wijs mensen een nieuwe route. Geef ze twee, drie handvatten om te navigeren. Daarna laat ik het aan hen over.

www.slaapcursus.nl
YouTube-kanaal Slaapcursus
Slaapcursus

Toon meer (9)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *