Slimme aftrekposten om je jaar positief te eindigen

Slimme aftrekposten om je jaar positief te eindigen

Met deze slimme belastingtips kun je deze decembermaand nog profiteren van slimme aftrekposten. Soms is het slimmer om een (extra) uitgave over de jaarwisseling heen te trekken.

Bij andere fiscale voorzieningen is het juist belangrijk dat je vóór 1 januari je kosten maakt. Vraag advies van je boekhouder of accountant als je twijfelt wat fiscaal het gunstigst is en wat in jouw situatie de beste keuze is.

1. Pensioenopbouw

Als zelfstandig ondernemer of zzp’er moet je zelf je pensioenvoorziening regelen. Dat kan op verschillende manieren, waarbij je twee fiscale opties hebt: de fiscale oudedagsreserve (for) of stortingen voor een lijfrenteverzekering. Bij de oudedagsreserve mag je een deel van de winst aftrekken.

Aftrek lijfrente

De hoogte van het bedrag aan lijfrentebetalingen dat je mag aftrekken, de jaarruimte, hangt af van je inkomen. Bij een pensioentekort mag je daarbovenop een extra bedrag storten (reserveringsruimte).

Gelukkig ligt de tijd van de woekerpolissen achter ons. Er zijn tegenwoordig speciale pensioenregelingen voor zzp’ers en zelfstandigen, waarbij de kosten relatief laag zijn. Er is keuze uit drie aanbieders: ZZP Pensioen van ASR, BrightPensioen en Brand New Day.

Fiscaal sparen voor je pensioen heeft het grote voordeel dat je een lagere belastingaanslag betaal. Als je kiest voor een beleggingslijfrente, maar ook bij een zzp-pensioen, heb je jaar op jaar rendement op je inleg. Nadeel: je geld ligt vast tot je pensioendatum.

Fiscale oudedagsreserve

Pensioen opbouwen via de for heeft als voordeel dat je het geld kunt inzetten voor je bedrijfsvoering. Tegelijkertijd vraagt het om discipline: uiteindelijk moet je de for afstorten in een lijfrentevoorziening.

De valkuil als zzp’er is dat je geen of te weinig geld opzijzet voor je pensioen. Het voordeel als zzp’er is dat je keuzevrijheid hebt. Je kunt sparen via lijfrente en/of for, je kunt ook kiezen om te sparen in box-3 of ervoor te kiezen om versnelt je hypotheek af te lossen. Je boekhouder kan je uitleggen wat de impact is van je keuze op je IB-aangifte.

2. Investeringen

De Belastingdienst maakt een onderscheid tussen kosten en investeringen. Kosten zijn aankopen onder de € 450 (excl. btw). Of kosten die betrekking hebben op een jaar, zoals de onderhoudskosten van je auto die je op de zaak rijdt. Het bedrag komt in één keer ten laste van de winst.

Aankopen van € 450 of duurder, waar je langer dan een jaar plezier van hebt, zoals machines, een ergonomische bureaustoel, auto’s en inventaris of een laptop, moet je over de levensduur afschrijven, waarbij je rekening houdt met de restwaarde.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Als je € 450-plus-aankopen bij elkaar opgeteld een bedrag van € 2.401 (excl. btw) of meer bedragen, heb je recht op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Hierdoor mag je 28% van het bedrag aftrekken van je winst. Bij een bedrag van € 2.500 levert dat een aftrekpost op van € 700. En je hebt – bij een gezamenlijke restwaarde van 10% van het aankoopbedrag – de komende vijf jaar elk jaar een afschrijving van € 450 ten laste van je winst.

Tip! Check elk jaar begin december de som van je investeringen. Door je investeringen over de drempel van € 2.401 te duwen, pak je minimaal een kleine € 700 extra aan belastingaftrek mee.

3. Fiets van de zaak

Als zzp’er kun je ‘op de zaak’ een fiets kopen of leasen. Voorwaarde is dat je de fiets voor minimaal 10% zakelijk gebruikt, wat al snel het geval is als je (een paar keer per week) naar je werk fietst.

Bijtelling privégebruik fiets

Voor het gebruik krijg je te maken met de ‘bijtelling privégebruik fiets’: je moet 7% van de adviesprijs van de fiets bij de winst optellen voor privégebruik (de adviesprijs kun je vinden op: www.bijtellingfietsvandezaak.nl). De aankoopkosten van de fiets van de zaak kun je aftrekken van de winst. Dit doet je met een jaarlijkse afschrijving (zie hierboven).

Let op! De btw van de aanschafkosten en losse kosten voor de fiets mag je aftrekken als voorbelasting, maar omdat je de fiets van de zaak ook privé gebruikt, mag je alleen het geschatte zakelijke deel van de btw aftrekken. Je boekhouder kan je helpen bij de (laatste) btw-aangifte van het jaar of achteraf met de btw-suppletie.

4. Middeling wisselende inkomens

Een belastingtip die niet zozeer een aftrekpost is, maar wel je aandacht verdient is middeling. Als je in 2020 door de coronamaatregelen last had van een forse terugval aan opdrachten en inkomen, kom je waarschijnlijk in aanmerking voor de middelingsregeling.
Bij middeling berekent de Belastingdienst het gemiddelde inkomen over drie aaneengesloten kalenderjaren. Over het gemiddelde inkomen wordt per jaar opnieuw de belasting uitgerekend. Is het totaal van de nieuwe belastingbedragen meer dan € 545 lager dan de oude belastingbedragen, dan kun je om belastingteruggaaf vragen.
NOAB KEURMERK

NOAB staat voor de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen. Het is dé brancheorganisatie voor administratiekantoren en belastingadvieskantoren die zich richten op zzp’ers en mkb’ers. Bij NOAB zijn ongeveer 1.000 kantoren aangesloten. Het advies dat je krijgt is altijd actueel en van hoge kwaliteit. Zo fungeert jouw NOAB-kantoor als jouw verlengstuk en vraagbaak voor financiële en fiscale zaken.

Meer weten? Kijk op: noabkeurmerk.nl.
NOAB Keurmerk