Sneller je facturen betaald krijgen?

Sneller je facturen betaald krijgen?

Als zzp’er heb je waarschijnlijk niet iedere maand evenveel inkomsten. Soms heb je een erg goede maand met veel inkomsten, soms loopt het wat minder. Dan is het wel zo fijn als in ieder geval je facturen op tijd worden betaald. Maar hoe doe je dat?

Er zijn natuurlijk voldoende debiteuren die hun facturen netjes betalen. Toch heeft helaas niet iedere opdrachtgever het op tijd betalen van openstaande rekeningen bovenaan zijn to-dolijstje staan. Maar hoe los je het op als je net in een mindere maand op de uitbetaling van een factuur moet wachten?

Factoring voor uitbetaling facturen

Het antwoord is factoring voor ondernemers. Met factoring krijg je namelijk je openstaande posten uitbetaald door een factoringmaatschappij. Deze maatschappij gaat vervolgens achter je debiteuren aan, die op hun beurt de factuur aan de maatschappij voldoen. In feite verkoop je jouw facturen aan de factoringmaatschappij.

Voordelen voor ondernemers

Met factoring weet je zeker dat je jouw inkomsten snel binnenkrijgt. Een factoringmaatschappij betaalt jouw factuur meestal binnen 24 uur al uit. Zo hoef je niet meer dertig of zelfs zestig dagen te wachten op een uitbetaling op je zakelijke rekening en kun je je omzetstroom beter voorspellen.

Naast deze zekerheid biedt factoring ook een tijdsbesparing. Je hoeft immers zelf niet meer achter debiteuren aan die wachten met het betalen van je factuur.

Nadelen van factoring

Hoewel factoring belangrijke voordelen biedt, zitten er ook enkele nadelen aan waar je rekening mee moet houden als zzp’er. Denk bijvoorbeeld aan de kosten die je aan een factoringmaatschappij betaalt. Vaak brengt zo’n maatschappij ongeveer 5% van het factuurbedrag bij je in rekening, waar bovendien ook nog extra kosten bovenop kunnen komen.

Een ander nadeel heeft te maken met de debiteuren: factoringmaatschappijen kunnen een debiteur namelijk weigeren wanneer deze klant een verhoogd risicoprofiel heeft. Daarnaast hebben de meeste maatschappijen een factoringlimiet per debiteur.

Traditionele en American factoring

Lijkt factoring je interessant? Dan doe je er goed aan je te verdiepen in de twee verschillende vormen van factoring: traditionele factoring en American factoring. Welke vorm het beste past, verschilt per zzp’er. Met beide vormen heb je je financiën beter op orde.

Traditionele factoring houdt in dat je een vast bedrag of percentage van je omzet aan een factoringmaatschappij betaalt. Voor dit bedrag neemt de factoringmaatschappij je hele debiteurenbestand over en krijg je je facturen via hen uitbetaald.

American factoring is in bepaalde opzichten wat flexibeler. Bij deze vorm kies je zelf welke facturen je bij de factoringmaatschappij neerlegt. Je verkoopt die facturen als het ware aan de factoringmaatschappij. Die betaalt het factuurbedrag aan je uit, en rekent een los bedrag per factuur.

Startende of ervaren zzp’er?

Voor startende ondernemers of zzp’ers met een lage omzet is vooral American factoring interessant. Factoringmaatschappijen eisen bij traditionele factoring namelijk vaak dat je bedrijf minstens 3 jaar bestaat of ze hanteren een omzeteis. Traditionele factoring past daarom beter bij gevestigde ondernemers.

Welke vorm van factoring je ook kiest, het levert je tijdswinst en zekerheid op. Door met factoring te werken, geef je jezelf meer tijd en ruimte om te doen waar jij de meeste energie van krijgt als zzp’er.