Solidariteit in tijden van COVID-19/coronavirus

Solidariteit in tijden van COVID-19/coronavirus

Als een veenbrand grijpt de corona-pandemie om zich heen. In korte tijd zijn de opdrachten bij een groot aantal zzp’ers stilgevallen. Deze week is er vanuit verschillende kanten hulp toegezegd. We hebben een overzicht voor je gemaakt.

Inkomensondersteuning voor zzp’ers (Tozo)

3 maanden bijstand als inkomensaanvulling, aan te vragen bij je gemeente. Het bedrag is een gift. Het geld hoeft niet te worden terugbetaald. De regeling moet nog van start gaan. Rotterdam en Amsterdam willen hier niet op wachten en hebben hun loket al opengesteld voor zzp’ers die in de problemen dreigen te komen. Kijk hier of je in aanmerking voor de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) en bij wie je de regeling kunt aanvragen.

Zzp'ers met een eigen bedrijfspand die extra zwaar zijn getroffen door de maatregelen, hebben mogelijk recht op een eenmalige tegemoetkoming van €4000 voor de kosten die doorlopen tijdens de bedrijfssluiting. Kijk hier of je in aanmerking komt voor deze Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS).

Betalingsuitstel belastingen

Met een brief kun je de Belastingdienst vragen om uitstel van het betalen van de verschuldigde omzetbelasting van het eerste kwartaal.

Verlaging van de voorlopige aanslag

Minder opdrachten is minder belastingen betalen. Door je voorlopige aanslag te verlagen, betaal je direct minder belastingen. Daarmee verlaag je je vaste lasten.

Betalingsuitstel aflossingen hypotheek en (bedrijfs)krediet

Banken gaan soepeler om met leningen en de maandelijkse aflossing van de hypotheek, als je die hebt. Voor zakelijke leningen geldt een uitstel van 3 maanden. Ook de verstrekker van microkrediet, Qredits, heeft haar voorwaarden versoepeld.

Kosten kinderopvang

Als je als ouders geen gebruik kunt maken van de kinderopvang, krijg je de kosten terug. Je moet de rekening van de kinderopvang wel betalen, maar het bedrag wordt later teruggestort.

Wat kun je zelf doen als zzp’er?

Juist in tijden van crisis is het belangrijk dat je de band met je opdrachtgevers goed houdt. Houd contact, óók als ze even geen werk voor je hebben. Je zit samen in hetzelfde schuitje en jouw opdrachtgever heeft waarschijnlijk net zo veel stress als jij hebt. Deze tijd draait om solidariteit en verbinding. Gebruik je creativiteit hoe je toch kunt samenwerken en elkaar kunt helpen.

Openstaande facturen
Het is belangrijk dat je bovenop de betalingen van je opdrachtgevers zit. Zorg dat je je openstaande facturen betaald krijgt! Hoe langer de coronacrisis duurt, des te slechter wordt jouw betalingspositie. Dus houd de betalingstermijnen scherp in het oog en bel meteen op de dag dat de betalingstermijn is verstreken.

Toon meer (42)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *