Stoppen als zzp’er en verder in loondienst of doorgaan?

Image

Stoppen als zzp’er en verder in loondienst of doorgaan?

Enorm veel zzp’ers hebben de afgelopen anderhalf jaar geworsteld om financieel het hoofd boven water te houden. Zeker voor zzp’ers die in een zwaar getroffen sector werkzaam waren, is de coronacrisis een ware overlevingsslag geweest. Nu de rust langzaam weerkeert, is het een goed moment om een nieuw strijdplan voor jezelf te maken. En daarbij alle opties open te laten: hoe nu verder? Door als zzp’er of toch in loondienst? Een wegwijzer.

Zelflerend vermogen en positief leiderschap

Een van de lessen van de coronacrisis: als zzp’er moet je jezelf redden. Er is genoeg over gezegd en geschreven, maar heel veel zzp’ers vielen buiten de boot qua coronasteun. En voor de zzp’er die zijn inkomen zag wegvallen en toch recht had op TOZO of andere steun, was de regeling niet meer dan een half opgepompt luchtbed. Die twee constateringen leiden tot een aantal essentiële vragen:
 

a. Kun je zo’n crisis financieel en emotioneel nog een keer aan?

b. Heb je de crisis gebruikt voor nieuwe activiteiten die nieuwe inkomsten genereren?

c. Is je netwerk van opdrachtgevers en collega-zzp’ers nog intact?

d. Heb je (nog) genoeg vet op het bot om nog minimaal drie maanden je hoofd boven water te houden?

Ad a. geluk, gezondheid en productiviteit

Een duurzame loopbaan kenmerkt zich door drie componenten, aldus psycholoog en zzp-expert Sjanne Marie van den Groenendaal: geluk, gezondheid en productiviteit. Die drie moeten in balans zijn. Tijdens de coronacrisis viel voor veel zzp’ers de productiviteit van het werk weg. Dat levert stress op. De een kan daar beter mee uit de voeten dan de ander. 
 
Als je door de stress werd gegijzeld, is het geen schande om na te denken of de veiligheid en rust van een vast inkomen niet meer bij je passen.

Ad b. Ondernemen is navigeren

Een crisis dwingt je als zzp’er om je ondernemersskills te vergroten: sturen op cijfers; werken aan je zichtbaarheid en ‘merk’; nieuwe paden bewandelen. De vraag die je jezelf kunt stellen: kwam bij mij het ondernemerschap naar boven, met allemaal (out-of-the-box) ideeën om te overleven? Of zag je opdrachtgevers wegvallen zonder dat je dit verlies wist op te vangen?
 
Ondernemen vraagt om een proactieve instelling. Eropaf stappen. De boer op gaan om nieuw werk binnen te hengelen. Investeren in nieuwe activiteiten. Ergens energie in steken omdat je erin gelooft, vertrouwen hebt dat het een succes wordt. Als je dat gevoel ergens tijdens de coronaperiode bent kwijtgeraakt, is (terug) in loondienst misschien een betere optie.

Ad c. Perspectief op werk?

Hoe je opdrachtgevers de coronaperiode zijn doorgekomen, hangt af van de branche waarin je actief bent. Het maakt nogal een verschil of je in de bouw of in de evenementenbranche aan de slag bent. Het perspectief op werk is belangrijk.
 
Daar komt nog een ander punt bij. Als zzp’er verricht je eerst je werk en verstuur je dan pas je factuur. Dan hoop je dat er binnen dertig dagen wordt betaald. In loondienst staat het geld vóór het eind van de maand op je rekening. Dat scheelt nogal in je liquiditeit.

Ad d. Dé tijd om te onderhandelen

Dit is hét moment om te solliciteren én een goed startsalaris uit te onderhandelen. Misschien dat je in een nieuwe branche aan de slag moet, maar dat kun je ook als een kans zien om je vaardigheden te vergroten en je blik te verbreden. Als zzp’er weet je van aanpakken, dus je bent een aantrekkelijke werknemer.
 
Blijf je toch liever zzp’er, omdat je hecht aan je vrijheid en autonomie? Kijk dan eens goed naar je tarieven. Met de stijgende prijzen is dit hét moment om je huid duurder te verkopen. Daarvoor is nog een extra argument waar je niet voor kunt weglopen. Om de coronacrisis voorgoed achter je te laten, moet je weer bouwen aan de weggevallen buffers. Dat lukt je alleen als je aan het eind van de maand meer overhoudt dan eruitgaat.
 
Welke kant je beslissing ook opvalt, zie het als een nieuwe stap in een duurzame loopbaan met een positief fundament. Stoppen is zeker geen falen. Het is vooral een teken van kracht dat je het lef hebt om te veranderen en nieuwe wegen in te slaan.
 
Verder lezen:
Toon meer (20)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *