Subsidiepot aanschaf elektrische bestelauto bijna leeg

Subsidiepot aanschaf elektrische bestelauto bijna leeg

Het budget voor de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA), voor ondernemers die een elektrische bestelbus willen kopen of leasen, is halverwege het jaar voor een groot deel uitgegeven. Van het oorspronkelijke budget van 30 miljoen euro is nog iets meer dan 5 miljoen euro over.

Subsidie bij aankoop elektrische bestelauto

Als kleine ondernemer bedraagt de subsidie tot 12% van de netto catalogusprijs bij voertuigcategorie N1. Deze prijs is exclusief btw, inclusief bpm en opties die fabrikant of importeur aanbracht voor kenteken afgifte. Bij een voertuigcategorie N2 met maximum gewicht van 4.250 kilo ontvangt u 12% van verkoopprijs zonder btw. 
 
De voorwaarde om in aanmerking te komen voor SEBA-subsidie is, dat:
  • Je de subsidie aanvraagt voordat je de definitieve koop- of leaseovereenkomst sluit. Je vraagt dus eerst de SEBA aan. Dat kan met een niet-definitieve overeenkomst waarin een bepaling staat dat de overeenkomst op een latere datum pas definitief is. In de overeenkomst mag ook staan dat de koop of financial lease pas definitief wordt zodra er een positief besluit op de subsidieaanvraag is. 
  • De bedrijfsauto op moment van de subsidieaanvraag nog niet op jouw naam in het RDW-kentekenregister  staat.
SEBA-subsidiepot bijna leeg
Sinds de startdatum, 23 april 2024, is 24.960.000 euro SEBA verleend of in behandeling. Er resteert op 17 juni 2024 nog 17% van het totale budget (€ 5.040.000). Vooralsnog is 2024 het laatste jaar van de SEBA-subsidie. Meer over de aanvraag vind je op RVO.nl.

Vanaf 2025 Zero-Emissie Milieuzone voor bestelbusjes

Vanaf 1 januari 2025 mogen gemeenten zero-emissiezones invoeren voor vracht- en bestelauto’s voor delen van de stad. Onderdeel hiervan is dat bestelauto's die na die datum op kenteken worden gezet, alleen nog zero-emissie aangedreven moeten zijn om de ZE-zone binnen te mogen. Voor je huidige bestelbusje geldt tot maximaal 1 januari 2028 een ontheffing om de stad in te rijden.  
Overgangsregeling bestelauto’s
• Bestelauto's met een emissieklasse 4 of lager hebben geen toegang tot de ZE-zones.
• Bestelauto's met een emissieklasse 5 hebben tot 1-1-2027 toegang tot de ZE-zone.
• Bestelauto's met een emissieklasse 6 hebben tot 1-1-2028 toegang tot de ZE-zone.
Toon meer (143)