‘Te strenge regels rem op aantal zzp’ers dat TONK aanvraagt’

‘Te strenge regels rem op aantal zzp’ers dat TONK aanvraagt’

De nieuwe TONK-steunregeling wordt veel minder gebruikt dan gemeenten hadden verwacht, meldt NOS. De Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) en artiestenvakbond Kunstenbond wijten dit aan de regels die te streng zijn.
Tot nu toe hebben landelijk duizenden zzp’ers en flexwerkers TONK aangevraagd “We hadden toch wel op tienduizenden aanvragen gerekend", zegt Peter Heijkoop van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, tevens wethouder in Dordrecht tegen NOS.

Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is bedoeld voor mensen die door de coronacrisis bijvoorbeeld hun woonlasten niet goed kunnen betalen. Gemeenten voeren de regeling uit en mogen ook zelf de regels en de hoogte van de uitkering bepalen. Het kabinet heeft 260 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de regeling.
>> alles over de TONK-regeling

‘Regels TONK te streng'

De Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) en artiestenvakbond Kunstenbond vinden de regels te streng. " Deze regeling gaat geen hulp brengen. Zelfstandig ondernemers kijken wel naar de regeling, maar zien ook dat ze er weer niet voor in aanmerking komen, terwijl ze het wel zwaar hebben", zegt Cristel van de Ven van de VZN.

Anne-Marie Harmsen van de Kunstenbond: "Veel van onze leden, vaak koppels, zijn van modaal naar bijstandsniveau gezakt. Ook voor de TONK kom je vaak niet in aanmerking met een werkende partner of als je net boven bijstandsniveau uitkomt. Dit is een nijpend probleem."

Gemeenten zijn vrij om zelf de voorwaarden voor en de hoogte van de TONK vast te stellen. Peter Heijkoop van de VNG vraagt gemeenten om niet te streng te zijn. "Gemeenten moeten zelf bepalen welke regels ze eraan verbinden. Wij roepen wel alle gemeenten op: doe het ruimhartig. Probeer de TONK ook echt een hulp te laten zijn voor de mensen, hij is niet voor niets in het leven geroepen." Het ministerie van Sociale Zaken zegt in een reactie dat het aan een gemeente is om te bepalen of een huishouden onvoldoende draagkracht heeft.

Over Rood

Partnertoets Tozo

Tijdens het wekelijkse vragenuurtje heeft minister Koolmees op vragen van Kamerleden geantwoord dat hij wil dat gemeenten ruimhartiger omgaan met de TONK-regeling, meldt de NOS. Te veel mensen vissen achter het net en tussen gemeenten bestaan te grote verschillen. Een motie van de politieke partijen van links (PvdA, GroenLinks, SP) om de partnertoets te schrappen haalde het niet. De regeringspartijen (VVD, CDA, D66 en VU) stemden tegen.

>> lees het hele NOS-bericht: TONK-steun veel minder aangevraagd dan verwacht, regels zijn te streng

Toon meer (42)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *