Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

Geen uitbreiding van de Tozo-inkomensondersteuning, maar wel een regeling voor zelfstandigen die voor geen enkele coronamaatregel in aanmerking komen en in de financiële problemen zijn beland. Het gaat om de TONK, Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten.

Zzp'er die niet kan terugvallen op TOZO

De TONK-regeling is bedoeld voor mensen die tussen wal en schip belanden en hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Via de gemeenten wordt extra hulp geboden door tijdelijke ondersteuning van noodzakelijke kosten als deze door inkomensterugval niet meer betaald kunnen worden. Het kan gaan om zelfstandigen die veel van hun opdrachten zien verdwijnen, of werknemers die vanwege quarantaine inkomsten mislopen. Het kabinet reserveert hiervoor 130 miljoen euro in het eerste half jaar van 2021 en verwacht 1 februari 2021 klaar te zijn met de uitwerking met gemeenten.

Aanvragen huurverlaging

Als je als zzp’er teruglopende inkomsten hebt door de coronacrisis kun je je woningcorporatie vragen om de huur van uw woning te verlagen tot en met 31 december 2021. 

Hiervoor moet je aantonen dat je in de 6 maanden voor je aanvraag zo weinig heeft verdiend dat je onder een bepaalde inkomensgrens valt. Deze grens is € 23.225 per jaar voor eenpersoonshuishoudens en € 31.550 voor meerpersoonshuishoudens. Dit staat in de nieuwe Wet eenmalige huurverlaging voor huurders met een laag inkomen. 

TOZO-3 ongewijzigd

Al eerder is aangekondigd dat de TOZO in de huidige vorm tot 1 april 2021 loopt. Deze TOZO-3 is mét partnertoets. Het kabinet gaat per 1 januari zelfstandig ondernemers helpen om zich voor te bereiden op een nieuwe toekomst, bijvoorbeeld via coaching of bijscholing.

Toon meer (28)

Comments 2

    1. Post
      Author

      De TONK wordt beoordeeld door de gemeente. Met een woonhuis in België kan dat een probleem zijn. Zou deze vraag ook bij de KvK neerleggen. Misschien dat je op grond van je inschrijving bij KvK toch terecht kunt voor steun, maar de kans is niet denkbeeldig dat je opnieuw tussen de wal en het schip valt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *