Toch omzet gedraaid na ontvangen Tozo-steun?

Toch omzet gedraaid na ontvangen Tozo-steun?

De eerste ronde van de tijdelijke inkomensondersteuning voor zelfstandigen (Tozo) geldt voor de periode van 1 maart tot en met 31 mei. Dit moet je doen als je Tozo hebt aangevraagd en gekregen en vervolgens in de periode maart-mei tóch een of meer opdrachten hebt gekregen of op een andere manier inkomen hebt gehad? 

Wat is de Tozo-regeling?

De tijdelijke Tozo-inkomensondersteuning voor levensonderhoud is een aanvulling op je inkomen tot het sociaal minimum. Hier heb je als zzp'er recht op als je inkomen onder het bestaansminimum zakt. De Tozo is een gift die je later in principe niet hoeft terug te betalen. Maar er zit een addertje onder het gras, waardoor je achteraf (een deel van) het geld moet terugbetalen. 

Wanneer moet je de Tozo terugbetalen?

  1. Je geeft bij de aanvraag de hoogte van je (geschatte) inkomen door bij de aanvraag. Op grond hiervan krijg je een bedrag op je rekening overgemaakt. Vooraf wordt alleen getoetst of je zelfstandige ben en voldoende uren maakt. 
  2. Je berekent aan het einde van de uitkeringsperiode (maart-mei) wat daadwerkelijk het inkomen is geworden. Let op! Bij het vaststellen van je inkomen mag je natuurlijk rekening houden met de kosten die je in die periode hebt.
  3. Heb je toch (hogere) inkomsten in de drie maanden waarover de uitkering is verstrekt dan vooraf verwacht, dan kan dit betekenen dat je de uitkering achteraf toch (gedeeltelijk) moet terugbetalen.

Let op!
Je hebt een informatieplicht. De gemeente kan een boete opleggen als achteraf blijkt dat je de uitkering onterecht gekregen hebt, omdat je toch inkomsten had.

Toon meer (42)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *