Tozo 1: wat moet je weten van de verplichte winstverklaring

Tozo 1: wat moet je weten van de verplichte winstverklaring

Zzp’ers die dit voorjaar Tozo-inkomensondersteuning hebben aangevraagd, moeten hun omzetcijfers overleggen over de periode van de Tozo 1, een zogenoemde winstverklaring. Deze ben je verplicht om in te vullen.

Definitieve vaststelling Tozo 1

Als je voor de Tozo 1 een aanvraag hebt ingediend en inkomensondersteuning hebt gekregen, krijg je een verzoek van je gemeente om een winstverklaring af te geven. Let op: de winstverklaring is verplicht.

Met de winstverklaring moet je de winst over de periode van de Tozo 1 opgeven:

  • Je berekent de winst uit per maand, dus maart, april en mei afzonderlijk (zie hierna). Je hebt namelijk een tegemoetkoming per maand ontvangen én niet voor de hele periode bij elkaar opgeteld.
  • Heb je over maart geen, maar in april wel inkomsten, dan wordt de tegemoetkoming van april opnieuw berekend en wordt de Tozo voor maart definitief.
  • Het is mogelijk om de periode van tegemoetkoming te wijzigen bij het invullen van de winstverklaring. Als je deze niet indient, betekent dat waarschijnlijk dat je de verkregen Tozo-tegemoetkoming moet terugbetalen.
  • NB. Het gaat om de periode maart-mei: Tozo 1. Wanneer de winstverklaring voor de Tozo 2 (juni-september) moet worden aangeleverd bij de gemeente is nog niet bekend.

Zo bereken je de winstverklaring

  1. Bereken de omzet voor de periode maart tot en met mei 2020.
    Het gaat om de opbrengst van je werkzaamheden in deze periode of om de producten die je in deze periode hebt verkocht. Het gaat om de bedragen exclusief btw, tenzij je onder de kleineondernemersregeling valt. 
  2. Bereken je zakelijke kosten in de periode maart tot en met mei 2020.
    Tel alle vaste, variabele (overige) of eenmalige zakelijke kosten voor de periode maart tot en met mei bij elkaar op. Alle bedragen exclusief BTW.

    Tip! Kosten die je maar één keer per jaar maakt, deel je door twaalf om je kosten per maand te berekenen. Denk bijvoorbeeld aan:
    - de jaarlijkste afschrijvingen op bedrijfsmiddelen (bedrag vind je bij je laatste jaarcijfers of kun je opvragen bij je boekhouder);
    - je arbeidsongeschiktheidspremie en andere verzekeringen;
    - de hosting van je website;
    - maar ook aan de factuur van je boekhouder voor je jaarcijfers en IB-aangifte. Alles bij elkaar kunnen dit soort kosten aardig oplopen en het verschil maken tussen Tozo terugbetalen of Tozo houden. 

  3. Netto omzet (1) – netto kosten 92) = netto (maand)winst
    Als je geen omzet hebt gedraaid, of als de kosten hoger waren dan de omzet, dan vul je als netto winst €0 in.
  4. Uiteindelijk toch nog winst gedraaid?
    Dan mag je van de netto maandwinst 18% forfaitaire belastingen aftrekken. Let op! Niet alle gemeenten wijzen je hierop in hun handleiding.
TOGS en TVL tellen niet mee

De Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) en Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) tellen niet mee als inkomen. Kinderalimentatie telt wél mee.

Lees ook:
>> Toch omzet gedraaid naar ontvangen Tozo-steun
>> Toch geen vermogenstoets bij Tozo-3
>> Kinderalimentatie telt mee bij nacalculatie Tozo

Toon meer (41)

Comments 2

    1. Dit is wat Rijksoverheid.nl als informatie geeft:
      De regeling is een aanvulling op het inkomen tot aan het sociaal minimum (bijstandsniveau). Wanneer je ook (nog) een baan in loondienst heeft, maar geen omzet als zelfstandig ondernemer, kun je mogelijk gebruik maken van de Tozo uitkering levensonderhoud. Dit hangt af van de hoogte van je inkomen uit loondienst.
      https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-financiele-regelingen/overzicht-financiele-regelingen/tozo/werking

      Dus ja, en je hebt een inlichtingenplicht. Als je informatie achterhoudt, riskeer je een boete. Ik zou contact opnemen met je gemeente hoe je je salaris precies verrekent met de Tozo-steun.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *