Tozo-inkomenssteun ontvangen? Omzeil deze valkuilen!

Tozo-inkomenssteun ontvangen? Omzeil deze valkuilen!

Als je een Tozo-uitkering hebt ontvangen, moet je dit opgeven bij je belastingaangifte over 2020. Heb je in de tussentijd toch weer omzet als zzp’er, of is het inkomen van je partner omhoog, dan moet je mogelijk een deel van de Tozo terugbetalen. Een overzicht waar je allemaal op moet letten.

1. Controle door gemeente: de winstverklaring

Als je Tozo-inkomensondersteuning hebt aangevraagd, moet je je omzetcijfers overleggen over de periode van de Tozo 1 (en zo meteen Tozo 2 en Tozo 3, de zogenoemde winstverklaring. Met de winstverklaring moet je de winst over de periode van de ontvangen Tozo opgeven. Dit ben je verplicht om in te vullen. De gemeente kan vragen om bewijsstukken.

Berekenen winstverklaring

Bij de opgave van je kosten doe je jezelf al gauw tekort. Lees hier hoe je je omzet en kosten berekent voor de winstverklaring

2. Bonus, eindejaarsuitkering of winstregeling partner

Voor de Tozo 2 en Tozo 3 geldt de partnertoets. Veel werknemers ontvangen in december een dertiende maand, bonus of andere uitkering. Dit extra bedrag geldt als een wijziging van jouw (partners) inkomen. Het bedrag moet je opgeven bij jouw gemeente.

3. Belastingaangifte: inkomenstenbelasting 2020

Bij de aangifte over 2020 moet je je Tozo-uitkering opgeven als inkomen. Dat kan betekenen dat je extra inkomstenbelasting moet betalen. In het eerste kwartaal van 2021 ontvang je van de gemeente een jaaropgave. Het vermelde bedrag is hoger dan de ontvangen Tozo-uitkering, want inclusief de door de gemeente afgedragen loonheffing.

4. Partnertoets:  situatie gewijzigd 

Als er iets verandert, bijvoorbeeld toch weer een opdracht, een tijdelijke baan of er veranderingen zijn in de situatie van je partner – denk aan de partnertoets van Tozo 2 en 3 – dan moet je niet wachten met dit door te geven. Te veel of ten onrechte ontvangen Tozo-uitkering moet je uiteindelijk terugbetalen.

5. Tozo terugbetalen

Omdat je financieel al met de rug tegen de muur staat, is de verleiding groot om de uitkering te gebruiken om andere rekeningen mee te betalen. Dat kan als een boomerang terugkomen: de uitkering die je hebt ontvangen is netto, maar de uitkering die je moet terugbetalen bruto. De gemeente kan de terug te betalen Tozo verhogen met een bedrag voor loonbelasting en premies volksverzekeringen als het je niet lukt voor 1 januari 2021 het te veel ontvangen bedrag terug te storten.

Belastingteruggave Tozo

Als je te goeder trouw te veel hebt ontvangen, kun je het extra bedrag terugkrijgen via je belastingaangifte.

Toon meer (42)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *