“Opdrachtgever weet zelf ook niet wat normaal uurtarief is” Timor, bediening horeca

“Opdrachtgever weet zelf ook niet wat normaal uurtarief is”
Timor, bediening horeca

"In mijn studententijd ben ik op zoek gegaan naar een bijbaan. Ik kwam er al snel achter dat ik niet ergens vast wilde werken, omdat ik dan niet zelf mijn tijd kon indelen. Zo kwam ik uit bij Temper, een platform voor horecapersoneel. Toen ik ben gestopt met studeren, en full time ging werken, ben ik als zzp’er verder gegaan en heb ik zelf restaurants benaderd.

Hoe kom je aan opdrachten?

In het begin ben ik op heel veel plekken gaan werken. Vervolgens heb ik een lijstje gemaakt: hier kom ik niet meer terug, hier ga ik vaker werken. Op een gegeven moment bouw je een naam op. De horecawereld is een kleine wereld. Vaak laat een opdrachtgever zelf ook merken dat ze me wel weer terug willen.

Hoe investeer je in je naam?

Ik heb me gespecialiseerd, bijvoorbeeld met een baristacursus. Die heb ik zelf betaald. En ik heb me verdiept in wijn, door er veel over te lezen en veel te vragen in de tijd dat ik nog fulltime in een restaurant werkte. Door die expertise kan ik betere opdrachten aannemen.

Ik ben er goed in geworden om de sfeer snel aan te voelen. Door een paar vragen te stellen, probeer ik te ontdekken wat ze wel en niet willen. Het is heel simpel. Van water uitschenken aan tafel. Maak je wel of juist niet een gezellig praatje aan tafel? Daar bepaal je mee hoe je gaat werken. Zo probeer ik te voorkomen dat ik onder mijn niveau werk.

Opdrachtgevers laten je in eerste instantie vaak eenvoudig werk doen. Dat is ook wel logisch, je kent de kaart niet als je een restaurant binnenstapt. Je weet niet hoe de visie is. Ze vinden het vaak moeilijk om je daar vertrouwen in te geven. Het omgekeerde komt ook voor, dat je alle verantwoordelijkheid krijgt. Zelf vind ik dat niet zo erg, omdat het me wel ligt, maar je verwacht wel veel van mensen.

Is het moeilijk om een goed uurtarief te krijgen?

Bij mijn eerste opdracht zonder platform ben ik gaan uitzoeken wat het een bedrijf kost om me in te huren via zo’n platform en wat een medewerker bruto kost. Toen ben ik voor mezelf gaan berekenen wat ik aan belasting moet betalen en zo ben ik op een bedrag uitgekomen.

Dat leek eerst heel veel. Mijn opdrachtgever noemde zijn uurtarief. Dat ben ik gaan doorrekenen en daarna heb ik nog drie gesprekken moeten voeren dat het bedrag echt omhoog moest. Je moet je echt heel erg verdedigen.

Voor opdrachtgevers is het ook vrij nieuw. Ze weten zelf niet goed wat normaal is. Ik heb wel eens dat mensen op het tarief reageren ‘zo, dat is veel’. ‘Ja, maar anders kom ik niet.’ Dat is wel de instelling die je moet hebben. Anders sta je voor een bedrag te werken die je als volwassene niet moet hebben.

Het lijkt erop dat ze aan de opdrachtgeverkant niet doorhebben hoe het in elkaar zit. Dat het al heel snel een hoog tarief lijkt. Als argument zeggen ze ‘ik betaal mijn vaste personeel veel minder’. Dat is volgens mij helemaal niet zo. Ze hebben vaak niet door wat ze allemaal nog moeten afdragen aan premies, loonbelasting en vakantiegeld.

Waarom koos je ervoor als zzp te werken en niet in vaste dienst?

Toen ik vast in dienst was, was het heel lastig om het privéleven goed in balans te houden met m’n werk. Je werkt veel in weekenden en ’s avonds, dus mist heel veel. Als je daar over begint, is het argument al snel ‘je werkt in de horeca’.

Vooral jongeren willen niet meer full time werken. Ze willen vrijheid. Daardoor is er een groeiende pool aan freelancers. Ik denk dat elk restaurant waar je gaat vragen, zegt dat het heel moeilijk is qua personeel. In de horeca werken is enorm stressvol en fysiek zwaar. Je werkt lange dagen en geeft alles voor het restaurant.

Hoe houd je grip op je geld?

Ik doe mijn eigen administratie en belastingen. Een reden om zzp’er te worden, was dat ik wilde weten hoe dat werkt en ondernemen en ik belastingaangifte interessant vind. Het was wel uitzoekwerk. Wat het vooral lastig maakt, is dat iedereen qua grijze gebieden een andere mening heeft. Is een laptop wel of niet aftrekbaar en dat soort dingen. Dat speel ik op safe, maar daarmee snij ik mezelf misschien ook in de vingers. Ik vind stoere praat daarover gek.

Zou je een eigen bedrijf willen beginnen?

Ik heb best veel ideeën, maar om echt vanaf scratch te beginnen lijkt me heel moeilijk. Je moet er vanaf het begin geloven dat het een succes gaat worden.

Hoe zie je de toekomst?

Ik zou het wel leuk vinden om een iets meer normale baan te hebben. Fysiek werk vind ik niet erg, maar het gaat steeds meer kriebelen om iets te gaan leren. Om iets meer van mijn persoonlijkheid te mixen met wat ik doe. Nu zet ik een professioneel masker op.”

*) de naam Timor is op verzoek van de geïnterviewde gefingeerd

Verder lezen:

Toon meer (8)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *