Veerkrachtig zzp-m/v-schap

Veerkrachtig zzp-m/v-schap

De financiële en professionele veerkracht van de zzp'er is groot, toont dit ongekende jaar aan. De coronacrisis maaide voor veel zzp’ers in één keer de (financiële) zekerheid onder de voeten weg. Maar de overgrote groep bleef fier overeind.

Tozo en betalingsuitstel zzp'er

Vrijwel zonder vooraankondiging ging half maart het land op slot. Als zzp’er was het alle hens aan dek. Met Tozo-1 gooide het kabinet een reddingsboei uit. De Belastingdienst, DUO, banken en hypotheekverstrekkers kwamen met versoepelde betalings- en aflossingsregels. Een grote groep zzp’ers heeft daarmee de problemen vooruit kunnen schuiven.

Het zorgwekkende nieuws aan de onderkant van de zzp’ers en de flexmarkt overheerste het nieuws. Uit een stresstest van het Centraal Planbureau (CPB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat 100.000 huishoudens bij inkomensverlies binnen een half jaar hun vaste lasten niet meer kunnen betalen. Voor kwetsbare zzp’ers is dit risico vier keer zo groot als werknemers.

Wegvallen inkomen zzp'er 

Wie breder en verder kijkt, ziet dat vier op de vijf zzp’ers zonder overheidssteun de crisis is doorgekomen en financieel veerkrachtiger is dan de nieuwsberichten je doen geloven. En dat er eigenlijk heel veel goed gaat. Het overgrote deel van de zzp’ers kan het wegvallen van het inkomen meer dan een jaar opvangen.

Eind dit jaar bleek uit cijfers van het CBS dat steeds meer vrouwelijke zzp’ers economisch zelfstandig zijn (al is er nog steeds winst te behalen op dit vlak).

Financiële veerkracht zzp'er

Maar net zo belangrijk als de financiële veerkracht is wel de professionele veerkracht. Zzp’ers zijn gewend om zich aan te passen. Om mee te bewegen met de wensen van de opdrachtgever en de ontwikkelingen in de branche of sector. Als zzp’er moét je investeren in jezelf, in je skills en in je netwerk.

Die professionaliteit en ‘can do’-mentaliteit zijn een belangrijkere asset dan een goedgevulde bankrekening. Veel zzp’ers zijn direct in de starthouding gesprongen, vanaf maart, en zijn nieuwe padden ingeslagen. Want dat doet een crisis met je. Je ontwikkelt jezelf als zzp’er, zet stappen. Je groeit als ondernemer.

Daarom durf ik een voorspelling voor 2021 te doen: de zpp’er komt als een van de winnaars uit deze crisis. De weg ernaar toe zal geen gemakkelijke zijn. Er wacht nog een zware tijd voordat de zon weer doorbreekt.

Hans Pieters, 28 december 2020

Toon meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *