Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers een feit

verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers is bijna een feit

Demissionair minister Karien van Gennip van SZW heeft op de valreep het voorstel voor de  nieuwe, verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers gepresenteerd.

Hoge kosten, lage uitkering

De premie ligt rond de 6,5% van de winst uit onderneming en  gaat maximaal 195 euro per maand bedragen. De premie is wel fiscaal aftrekbaar, wat inhoudt dat het nettobedrag uiteindelijk lager ligt.

De uitkering is maximaal 70% van het minimumloon (bijstandsniveau) en gaat pas in na 1 jaar ziekte. De tussenliggende periode moet de zzp'er uit zijn of haar spaargeld overbruggen of door aan te sluiten bij een Broodfonds of andere inkomensvoorziening.

De voorwaarden en 'kring der verzekerden' zijn vastgelegd in de Wet Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen (BAZ). Het wetsvoorstel moet nog worden behandeld door de Tweede Kamer.

7 op de 10 zzp'ers tegen verplichte AOV

'Met deze verzekering kunnen zelfstandigen uitgaan van een basisvangnet bij arbeidsongeschiktheid en komen mensen niet zomaar in de bijstand met alle toetsen en het 'opeten' van het eigen vermogen als gevolg,' stelt Van Gennip bij de presentatie van het wetsvoorstel.

Veel zzp'ers en hun belangenorganisaties zijn vooral kritisch en vinden de keuze voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering een privézaak van de ondernemer. Bovendien zijn ze kritisch over de (hoge) premie. Bij een enquete onder zzp'ers door VZN bleek ruim 7 op de 10 zzp'ers tegen de plannen te zijn. Bij eerdere berekeningen door de Centraal Planbureau bleek dat het koopkrachtplaatje van zzp'ers rood kleurt als de verplichte AOV er komt. 

1 op de 4 zzp'ers nu al verzekerd tegen het arbeidsongeschiktheidsrisico

Op dit moment is ongeveer een kwart van de ruim 1,2 miljoen zelfstandigen in Nederland particulier verzekerd tegen het arbeidsongeschiktheidsrisico. Deze groep kan er voor kiezen om dit zo te houden. Zelfstandigen krijgen de mogelijkheid om zelf een AOV-verzekering af te sluiten bij een commerciële verzekeraar, aangepast aan de eigen specifieke behoeften.

Algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars noemt het '(...) een gebalanceerd voorstel, dat voldoende rekening houdt met de uiteenlopende wensen en de enorme diversiteit qua werkzaamheden onder zelfstandigen.’

Overigens duurt het nog even voordat de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering er is. Niet alleen moet het wetsvoorstel nog worden behandeld door het Parlement. Al eerder heeft de Belastingdienst laten weten dat haar systemen niet voor 2027 klaar zijn voor de uitvoering van de regeling.   

Lees voor de details van de nieuwe regeling >>
De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering in een notedop

Toon meer (139)