Vijf eindejaarstips voor zzp’ers

Vijf eindejaarstips voor zzp’ers

 
Het einde van het jaar is weer in zicht. Een goed moment om de plussen en minnen van het afgelopen jaar op een rijtje te zetten. Hoe heb je het in 2023 gedaan? Wat ging er goed, wat kan beter of anders? Vijf eindejaarstips om je jaar positief af te sluiten en nog snel fiscaal voordeel te pakken.

Tip 1: kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Veel zzp’ers kunnen van verschillende aftrekposten gebruikmaken, maar doen dit lang niet altijd. Eén van die ‘vergeten’ aftrekposten is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Met aftrekpost leveren de investeringen in bedrijfsmiddelen, zoals een laptop of telefoon van de zaak, een extra aftrekpost op. 
 
Er zijn wel meerdere voorwaarden aan verbonden. Zo tellen alleen investeringen van minimaal € 450 (netto; exclusief btw) mee en moet het totaalbedrag van de uitgaven boven de € 2.600 uitkomen. Bij een investeringsbedrag tussen de € 2.601 en € 63.716 mag je 28% van het investeringsbedrag aftrekken van je winst over 2023.
 
Heb je bijvoorbeeld € 2.000 geïnvesteerd, dan loont het om voor 1 januari minimaal € 601 extra uit te geven. Blijf je onder de € 2.601, dan mag je namelijk helemaal niets aftrekken. Daarboven levert je ‘last minute’-investering (28% x € 2.601=) € 728 aftrek op.
 
Als je deel uitmaakt van een samenwerkingsverband, zoals een vennootschap onder firma of een maatschap, dan wordt voor het bepalen van de aftrek wordt dan gekeken naar de totale investering van het samenwerkingsverband. De KIA verdeel je onder de vennoten/maten.

Tip 2: pensioenopbouw na de fiscale oudedagsreserve

Afgelopen jaar was het laatste jaar voor de fiscale oudedagsreserve (FOR). Dit betekent dat je alleen nog recht op belastingaftrek hebt, als je spaart voor een lijfrente. De inleg is (tot een maximum) volledig aftrekbaar. Je mag de premies en stortingen alleen aftrekken in het jaar dat je deze hebt betaald. Dus als je nu nog extra inlegt, levert dat extra aftrek op. 
 
  • De fiscale jaarruimte voor de aftrek van lijfrentepremies is sinds dit jaar verhoogd naar 30% van de fiscale winst (het inkomen). 
  • Heb je een pensioengat? Dan kun je tot 10 jaar terug gebruikmaken van de jaarruimte die je eerder niet hebt gebruikt.
  • Je mag tot 5 jaar na het bereiken van de AOW-leeftijd fiscaal sparen voor extra lijfrente.

Je kunt ook sparen of beleggen (in box 3). Dat levert geen belastingaftrek op, maar het voordeel is dat je tussentijds vrij over je geld kunt beschikken. 

Tip 3: (Bak)fiets van de zaak

De aankoop van een elektrische fiets via de zaak valt ook onder de KIA. Boven de € 2.600 mag je dus 28% extra aftrekken van de winst. Bij de aanschaf van een elektrisch aangedreven bakfiets van tenminste € 4.000 heb je ook nog eens recht op MIA/Vamil. Hierdoor mag je 45% van het investeringsbedrag in mindering brengen op de winst en 75% van het bedrag op een willekeurig moment afschrijven.
 
Bijtelling fiets van de zaak
Voor de fiets van de zaak geldt wel een bijtelling voor privégebruik, die je bij de winst moet optellen. De bijtelling is 7% van de adviesprijs van de fiets.

Tip 4: sparen loont weer

Dankzij de hogere spaarrentes is sparen weer een stuk aantrekkelijker, zeker nu de inflatiecijfers weer wat meer onder controle zijn. Wil je profiteren van de hogere rentes, dan moet je verder kijken dan de standaard spaarproducten van de drie grote banken. Kleinere Nederlandse banken, zoals Bunq of NIBC bieden hogere spaarrentes. En als je je geld minimaal 1 jaar vastzet in een spaardeposito, dan is de rentevergoeding nog hoger. Via het spaarplatform Raisin kun je ook sparen in het buitenland. Daar zijn de rentes vaak hoger.

Tip 5: Lagere zelfstandigenaftrek in 2024

Het is verstandig om alvast een blik te werpen op het komende jaar. Wat zijn je doelen als zzp’er, en wat verwacht je van 2024? Maar ook, wat gaat er veranderen? Om die laatste vraag tot de belastingen te beperken: genoeg om over na te denken. De belastingdruk gaat omhoog: 
 
  • De zelfstandigenaftrek gaat omlaag van € 5.030 in 2023 naar € 3.750 in 2024;
  • De mkb-winstvrijstelling wordt in 2024 verlaagd van 14% naar 13,31%. In 2025 gaat deze verder omlaag naar 12,7%;
  • De zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling zijn vanaf 2024 alleen nog maar aftrekbaar tegen de lage box 1-schijf van rond de 37%. NB. Dit laatste raakt alleen zzp’ers met een winst uit onderneming van ruim € 75.000.
Extra belastingen betalen, in combinatie met hogere kosten, betekent dat je meer moet verdienen om netto hetzelfde over te houden. Daarom is het raadzaam om na te denken of je uurtarief niet omhoog moet. De kerstperiode is een goed moment om daar over na te denken. 
 
Prettige feestdagen en succes in 2024!
Toon meer (135)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *