Vijf goede voornemens voor zzp’ers

Vijf goede voornemens voor zzp’ers

Een nieuw jaar biedt nieuwe kansen om de balans op te maken en dingen anders aan te pakken. Als zzp’er is er op eenvoudige wijze al veel winst te behalen met de onderstaande tips.

1. Een hoger zzp-uurtarief

Met de inflatie van de laatste maanden vliegt het geld van de bankrekening. De cao-lonen zijn afgelopen jaar gemiddeld met 2,1 procent gestegen. De inflatiecijfers liggen daar weer boven. Wil je de stijgende kosten bijhouden qua koopkracht, dan moeten de tarieven dus omhoog. Ook omdat de zelfstandigenaftrek opnieuw is verlaagd. Dat kan ook: uit onderzoek van HeadFirst Group wordt vooral binnen de praktische beroepen een forse tariefstijging verwacht. Begin je onderhandelingen, net als vakbonden, met een inzet van minimaal 5 procent, zodat je voldoende onderhandelingsruimte hebt.

Tip! Je opdrachtgever weet zelf ook niet wat een normaal (uur)tarief is. Veel zzp’ers rekenen zich arm en zetten te laag in. Begin daarom eens met deze rekensom om vast te stellen wat een reëel tarief is om te vragen.

2. Meer verschillende opdrachtgevers

De regelgeving rondom zelfstandig ondernemerschap wordt weer strenger. Een van de beleidsvoornemens van Rutte IV is het doorzetten van de webmodule voor zzp’ers. Dat betekent dat opdrachtgevers weer koudwatervrees krijgen. Je kunt je maar beter wapenen door een breed palet aan opdrachtgevers. Dat is sowieso handig vanuit het oogpunt van risicospreiding.

Tip! Met de krapte aan personeel is dit hét moment om rond te kijken voor inspirerende, goed betalende klussen bij nieuwe opdrachtgevers.

3. Een gezonde buffer

Voor veel zzp’ers waren 2020 en 2021 jaren om snel te vergeten. Onderzoek van het CPB en ESB laten zien dat zzp’ers tijdens de crisis hard zijn geraakt. De les die hieruit is te trekken, is dat een buffer nodig is als zelfstandig ondernemer. Voor de crisis was de gemiddelde buffer groot genoeg om drie tot zes maanden te overbruggen. Dé les van de coronacrisis is dat dit niet genoeg is.
Tip! Een mooi voornemen is om te bouwen aan een buffer waarmee je 1 jaar of langer kunt overbruggen. Lees hier voor een stappenplan om een buffer op te bouwen.

4. Sparen voor pensioen

Een van de grote maatschappelijke zorgen is de pensioenopbouw van zzp’ers. De angst is dat een grote groep zzp’ers straks moet rondkomen van AOW en wat spaargeld. Dat is een reëel risico als je weinig tot niks opzijlegt. En dat is een situatie die je niet moet willen. Dus begin, meld je aan voor een van de zzp-pensioenfondsen die er sinds een aantal jaren zijn , start met beleggen. Doe iets! Kijk naar je leven dat je nu leidt, en bedenk hoe het is als je straks geen geld hebt om datzelfde leven te leiden.

Tip! Pensioensparen begint met een einddoel: dat kan een maandelijkse lijfrente zijn of een spaarbedrag. Als zzp’er heb je één voordeel: je zelf de vrijheid om je ideale mix van lijfrente en vermogen te bepalen. Lees hier hoe je dat aanpakt en welke uit welke opties je hebt.

5. Voorsorteren op de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering

In 2024 – over 2 jaar dus – komt er een verplichte AOV voor zzp’ers. Misschien duurt het een jaar langer voordat de plannen in regelgeving zijn gegoten, maar daar kun je beter niet op rekenen. De premie van de zzp-AOV bedraagt naar verwachting tussen de 80 en 200 euro per maand. Er komt vrijwel zeker een zogenoemde opt-out. Dit komt in dat je kunt kiezen om zelf een AOV af te sluiten bij een verzekeraar of collectief. Er zijn steeds meer opties, zoals het Broodfonds en het Tulpenfonds.

Tip! Op basis van de vermoedelijke premie (€ 80/mnd bij lage omzet; € 200/mnd bij hoge omzet) kun je je eens gaan oriënteren wat er voor dat geld te vinden is als arbeidsongeschiktheidsvangnet.

Toon meer