VNO-NCW: versobering zelfstandigenaftrek bespreekbaar

VNO-NCW: versobering zelfstandigenaftrek bespreekbaar

Werkgeversorganisatie VNO-NCW is bereid de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstaftrek geleidelijk aan te passen. Deze maatregel moet dan alleen voor 'oneigenlijke' zelfstandigen gelden en niet voor 'echte ondernemers'.

Dit zegt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer in een interview met het FD. Hiermee onderschrijft hij de analyse van de commissie-Borstlap dat te veel mensen op grond van fiscale voordelen kiezen voor een bestaan als zzp'er. Borstlap stelt voor de huidige belastingvoordelen voor zelfstandigen af te bouwen.

'Geen idee'
De reacties van ZZP-belangenclubs zijn wisselend. Volgens Roos Wouters van de Werkvereniging heeft Hans De Boer 'geen idee' waarover hij praat. Margreet Drijvers van Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) is juist positief. Hans de Boer legt ‘vooral de vinger op het oneigenlijk gebruik van de fiscale voordelen. Dat is prima, want dat wil niemand. Ook wij niet’.

Maarten Post van ZZP Nederland verwijst naar het Manifest Moderne Arbeidsmarkt dat zijn organisatie zomer 2019 samen met PZO heeft opgesteld. Daarin wordt een eigen rechtspositie voor zelfstandige ondernemers bepleiten en de mogelijkheid om fiscaalvriendelijk een bedrijfsreserve op te bouwen voor het afdekken van inkomensrisico’s en investeringen.

>> verder lezen: Wat betekent de verlaging van de zelfstandigenaftrek voor mij?

Toon meer (132)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *