Voorjaarsnota 2024: MKB-winstvrijstelling verder omlaag

Voorjaarsnota 2024: MKB-winstvrijstelling verder omlaag

De MKB-winstvrijstelling voor ondernemers in de inkomstenbelasting wordt per 1 januari 2025 verder verlaagd naar 12,03%. Dit staat in de Voorjaarsnota 2024. In het Belastingplan 2024 was nog sprake van een verlaging tot 12,7%. Daarnaast wordt het toptarief in de inkomstenbelasting verlaagd met €557,waardoor het toptarief eerder van toepassing is.

VZN: Kabinet gebruikt zelfstandig ondernemers als melkkoe

Vereniging Zelfstandigen Nederland reageert ontstemd op het kabinetsplan om de MKB-winstvrijstelling volgend jaar te verlagen naar 12,03%. Dat is een zeer forse ingreep, na een eerdere daling van 14% in 2022/2023 naar 13,31% dit jaar. De daling is bovendien ook veel sterker dan eerder is toegezegd.

VZN-voorzitter Cristel van de Ven uit hierover haar ongenoegen en zorg: “Bij veel zelfstandig ondernemers staat de koopkracht toch al onder druk, door stijgende inkoopprijzen die men niet altijd kan doorberekenen in tarief of prijs. En nu worden ze door de regering ook nog eens gebruikt als melkkoe. Dat is zeer zorgelijk”.

De koepelvereniging is bovendien niet te spreken over de wispelturigheid van de regering. “Het ene jaar zeggen dat je de mkb-vrijstelling verlaagt naar 12,7% om daar vervolgens op terug te komen en er nog eens een forse hap vanaf te pakken, doet het vertrouwen van zelfstandigen in de politiek geen goed”, aldus Van de Ven.

VZN roept het demissionaire kabinet en de formerende partijen dan ook op om verder te zoeken naar een dekking voor de regeringsplannen, en om niet verder te morrelen aan de mkb-winstvrijstelling.

Toon meer (135)