Voorkom financiële verrassingen, juist nu!

Voorkom financiële verrassingen,
juist nu!

Bij de onzekere omzetten door Covid-19 kun je niet ook nog een verrassing van de Belastingdienst of Toeslagen gebruiken. Juist nu is het belangrijk dat je het overzicht hebt over de bedragen die je (nog) moet betalen.

Financiële weerbaarheid

De coronacrisis is voor veel zzp’ers een wake-up-call. Zaterdag 12 maart was het startpunt van een ongekende rollercoaster. Opdrachten die al dan niet konden doorgaan. De stress hoe lang de lockdown zou duren. Verplicht vanuit huis werken. Onzekerheid over alles eigenlijk. En voor sommigen ook een onbarmhartige blik in de spiegel over de eigen achilleshiel.

De ‘wat als?’-vragen zijn vaak de zaken die je in de waan van de dag niet in verdiept. Opeens bleken de cijfers van het CBS over de financiële weerbaarheid van zzp’ers als het inkomen wegvalt meer dan statistiek vanachter de rekentafel. Eén op de vijf zzp’ers zakt financieel al na drie maanden door het ijs, met een inkomen onder het minimumloon. Het positieve nieuws is dat de curve daarna snel afvlakt. Zo’n twee derde van de zzp’ers blijft meer dan 12 maanden financieel overeind.

Tozo-regeling

Het kabinet is met de eerste twee coronapakketten zzp’ers die hun inkomen zagen wegvallen tegemoetgekomen met een pakket aan maatregelen. Om te beginnen de Tozo-regeling om de eerste schok op te vangen. Daarnaast konden zzp’ers betalingsuitstel aanvragen voor de IB en de omzetbelasting. Dit om te voorkomen dat zelfstandigen direct in betalingsproblemen kwamen. Daarmee heb je tijd gewonnen om je financiën op orde te maken.

Komende maanden gaat de coronacrisis een nieuwe fase in. Bedrijven hebben tijd gehad voor nieuwe omzetprognoses en marktanalyses, met de bijbehorende ontslagrondes. Het zorgt voor grimmige werkloosheidscijfers. Komende maanden raakt dat ook de zzp-markt: werkgevers durven het niet in hun hoofd te halen een kwart van het personeel te ontslaan om meteen al zzp’ers in te huren. Maar zodra de markt weer aantrekt, kiezen ze juist voor de flexibele schil.

Overzicht over je financiën

Als zzp’er is het dus zaak om langdurige (inkomens)onzekerheid te anticiperen. De derde ronde Tozo-steun is nog minimaler en voor een nog kleinere groep dan hiervoor. Dus stap 1 die je moet zetten is budgetteren: een overzicht maken hoe je kunt besparen op je uitgaven en een prognose maken van je inkomsten.

Stap 2 zou onderdeel moeten zijn van stap 1, maar wordt vaak vergeten. Omdat het financieel onzekere tijden zijn, is het belangrijk om te weten wat eraan komt qua Belastingen. Als je uitstel hebt aangevraagd en gekregen, komt binnenkort het moment dat je alsnog moet afrekenen bij de Belastingdienst. Dat kan met een betalingsregeling, maar dan nog is het goed om erop voorbereid te zijn.

Stap 3 kun je pas zetten als je het overzicht weer terug hebt. De les van deze crisis is dat je vooruit moet kijken en buffers nodig hebt. De andere les die je van deze crisis kunt leren, is dat je een financieel plan moet hebben. Je hebt vast dromen, al is het maar een reis die op je bucket list staat. Doelen helpen je om je droom te verwezenlijken.

Het is belangrijk om een coach en adviseur naast je te hebben, die je helpt om koers te houden op je persoonlijke financiële doelen en je helpt om vooruit te kijken.

NOAB KEURMERK

NOAB staat voor de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen. Het is dé brancheorganisatie voor administratiekantoren en belastingadvieskantoren die zich richten op ZZP’ers en MKB’ers. Bij NOAB zijn ongeveer 1.000 kantoren aangesloten. Het advies dat je krijgt is altijd actueel en van hoge kwaliteit. Zo fungeert jouw NOAB-kantoor als jouw verlengstuk en vraagbaak voor financiële en fiscale zaken. Meer weten? Kijk op: NOABkeurmerk.nl.

NOAB-keurmerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *