VZN: Kabinet zet zelfstandigen wéér op achterstand

VZN: Kabinet zet zelfstandigen wéér op achterstand

De miljoenennota heeft slecht nieuws voor zelfstandig ondernemers zonder personeel. Zij lezen dat de zelfstandigenaftrek, voor het vierde jaar op rij, verder wordt versoberd. Dit betekent in eerste instantie een koopkrachtverslechtering voor deze grote groep Nederlanders.

Hoeveel hiervan gecompenseerd wordt via bijvoorbeeld de verhoging van de arbeidskorting, is voor veel zelfstandigen nog onduidelijk. Cristel van de Ven, voorzitter van VZN: “Feit is dat dit kabinet de zelfstandigen wederom op achterstand zet. Na de zeer gebrekkige coronasteun voor deze groep ondernemers, worden ze nu opnieuw geraakt.

Deze versnelde en verdere afbouw van de zelfstandigenaftrek is in strijd met het coalitieakkoord, toch 'het contract' met de maatschappij. Dat is een klap in hun gezicht.” Ook de Fiscale Oudedags Reserve (FOR) en middelingsregeling verdwijnen.

Vaart maken met aanpak schijnconstructies

VZN roept het kabinet op om vaart te maken met de aanpak van schijnconstructies en te komen met een duidelijk plan om echte zelfstandigen constructief te ondersteunen in hun ondernemerschap.

Van de Ven: “Deze maatregelen treffen de ondernemers die je haren knippen, je kinderen muziekles geven en je dak repareren wanneer het lekt. Het zijn de mensen die het leven leefbaar houden, juist in deze moeilijke tijden. En ze zijn zeker niet rijk. Ook zij hebben veel last van gestegen kosten van inkoop en levensonderhoud. Dit kabinet schat de bijdrage van deze groep ondernemers niet op waarde."

Praten mét, niet over zzp'er

VZN streeft ernaar dat er niet meer over zelfstandigen wordt gesproken, maar mét. Om mee te praten over een inclusieve en moderne arbeidsmarkt, met een duidelijke rechtspositie voor de zelfstandig ondernemer. Om ervoor te zorgen dat er geen besluiten meer worden genomen die zelfstandigen raken zonder dat zij daarbij betrokken zijn. Denk aan de verplichte aov voor zzp-ondernemers als ‘bijproduct’ van het pensioenakkoord.

>> Lees hier de kabinetsplannen voor zzp'ers: Een magere Prinsjesdag voor zzp'ers

Toon meer