VZN: verkeerde timing afbouw zelfstandigenaftrek

VZN: verkeerde timing afbouw zelfstandigenaftrek

Het kabinet komt met een koopkrachtpakket, bedoeld om leed te compenseren voor mensen die door de hoge inflatie in de problemen komen. Uit de uitgelekte plannen blijkt dat huur- en zorgtoeslagen stijgen en dat de inkomstenbelasting in de eerste schijf wordt verlaagd.

Versnelde afbouw zelfstandigenaftrek

Tegelijkertijd komt er een versnelde afbouw van de zelfstandigenaftrek. Hierdoor moeten zelfstandigen meer belasting gaan betalen, waardoor zij juist koopkracht inleveren. “Verkeerde timing” noemt VZN-voorzitter Cristel van de Ven dit, omdat versnelde afbouw van de zelfstandigenaftrek vooral zelfstandigen met lage inkomsten treft. “Dit zijn mensen die het nu juist hard te halen hebben”.

Koopkracht zelfstandigen in 2023

Hoe de extra belasting voor zelfstandigen zich verhoudt ten opzichte van de genoemde belastingverlaging en hogere toeslagen, is op basis van de uitgelekte plannen nog onduidelijk. Of het pakket uiteindelijk zal leiden tot koopkrachtverbetering voor zelfstandigen, is dan ook de vraag. Daarvoor moeten eerst alle maatregelen, en hun samenhang, bekend zijn.

VZN-voorzitter Cristel van de Ven maakt zich wel zorgen: “Wat gebeurt er bijvoorbeeld met zelfstandigen die door een lagere zelfstandigenaftrek geen aanspraak meer kunnen maken op toeslagen omdat hun inkomen hierdoor net te hoog uitkomt? Zij worden op deze manier niet geholpen maar komen juist verder in de problemen. Dat lijkt me niet de bedoeling.”

"Stimuleer opbouw van eigen bedrijfsbuffer"

VZN roept de regering al geruime tijd op om zelfstandig ondernemers te stimuleren om een eigen bedrijfsbuffer op te bouwen voor o.a. onvoorziene kosten, pensioenopbouw, opleidingen en verzekeringen. Van de Ven: “Een versnelde afbouw van de zelfstandigenaftrek maakt het nog urgenter dat hier snel een plan voor komt”.

Verder adviseert VZN zelfstandig ondernemers om, waar mogelijk, een inflatiecorrectie toe te passen op hun tarieven en prijzen, om zo hun bedrijfskosten en kosten voor levensonderhoud te kunnen blijven betalen.

>> Nibud: zzp'er gaat er in koopkracht op achteruit
>> Wat betekent versnelde verlaging zelfstandigenaftrek voor jouw koopkracht?

Toon meer (132)