Waar hoop je over 5 jaar te staan

Waar hoop je over 5 jaar te staan?

Wie na twee coronajaren op een rustig ondernemingsjaar hoopte, kwam bedrogen uit. Met de hoge inflatie en energieprijzen is het opnieuw hard werken. Het helpt als je weet waar je naartoe wil, wat je persoonlijke en je ondernemersdoelen zijn. Het helpt om vijf jaar vooruit te kijken. Een (business)plan en langetermijndoelen bieden houvast als het lastig wordt.

Het nieuwjaar is de tijd van goede voornemens. Helaas geldt voor de meeste voornemens dat ze voor het eind van januari alweer zijn verbroken of dat het toch meer moeite kost dan gedacht. Dat komt door twee kenmerkende karakterzwakten van een goed voornemen. Meestal gaat het erom dat je iets wilt veranderen waar je ontevreden mee bent. Bijvoorbeeld je gewicht of alcoholconsumptie. Wat ook niet helpt, is dat het een korte-termijndoel is. Als je het hebt bereikt, val je al snel terug in je oude gewoonte.

Een A4-businessplan

In plaats van een gewoonte te veranderen waar je ontevreden mee bent, kun je je beter focussen op een doel waar je enthousiast van wordt. Een doel waar je vanuit intrinsieke motivatie energie van krijgt. Het is leuk om erover na te denken. Wat heb je nodig om dat doel te bereiken? Wat zijn je ambities?
Het helpt enorm om je ondernemersdoelen op een A4’tje te formuleren. Daarmee zet je jezelf aan tot beweging. Je doelen kun je vertalen naar een A4-businessplan, waarin je je ambitie vertaalt naar praktische zaken als marketing, doelgroep, zichtbaarheid als onderneming en het opbouwen van reserves. Daarmee houd je je focus. Een duidelijk plan van ‘de lijn die je wilt lopen’ geeft ze een streepje voor ten opzichte van ondernemers die geen duidelijke doelen hebben.

Creativiteit en rust

Met een duidelijke toekomstvisie over waar je over 5 jaar wil staat, is het ook makkelijker om op een plan-B terug te vallen. Als ondernemer leer je omgaan met onzekerheden en tegenslag. Je moet voortdurend bijsturen. Bijvoorbeeld omdat je nieuwe zakelijke energiecontract voor een enorme lastenverzwaring zorgt. Met een vijfjarenplan heb je een visie waarop je kunt terugvallen. Het helpt je om je gedachten te ordenen en rust te creëren. Zodat de creativiteit terugkomt en je weer ruimte in je hoofd krijgt. Waarbij je niet kijkt wat niet meer kan, maar juist wat er wel nog (anders) kan en nodig is.
Er zijn heel veel redenen waarom een vijfjarenplan zo effectief is:
  • Je krijgt er energie van:
    In plaats van in belemmeringen te denken, heb je een doel voor ogen. Een beeld van wat je wil bereiken. Vandaaruit kun je je doelen, mensen die erbij kunnen helpen, randfactoren en actiepunten formuleren. En nadenken hoe je de belemmeringen het beste kunt omzeilen.
  • Je behoudt het overzicht:
    Als je onderneemt, word je vaak opgeslokt en afgeleid door de waan van alledag. Daardoor is er weinig ruimte voor reflectie. Het is ook de reden waarom de feestdagen en zomervakantie zo belangrijk zijn. Pas als je de boel kan loslaten, krijg je ruimte in je hoofd om van een afstand terug te kijken en de balans op te maken. Hetzelfde geldt voor een vijfjarenplan. Je kunt op elk moment teruggrijpen op het plan dat er ligt.
  • Je maakt jezelf crisisbestendig:
    De ontwikkeling van je onderneming verloopt niet langs een rechte lijn. De periodes dat je de wind in de rug hebt, worden afgewisseld door economisch zwaar weer. Natuurlijk moet je sleutelen aan je plannen en gaan dingen minder voortvarend dan je voor ogen had. Minder snel. Juist dan helpt het als je je laat leiden door je plan.
  • Je zorgt voor een gezonde financiële basis:
    Bij een (ondernemings)plan horen een financiële onderbouwing en werk je aan je financiële reserves. En omdat je dromen niet eindigen bij je bedrijf, benoem je meteen ook je persoonlijke financiële doelen.

Goed luisteren

Een goed (vijfjaren)plan schrijf je niet in je eentje. Het helpt als je een adviseur hebt die goed kan luisteren, bijstuurt en helpt je gedachten te ordenen. Iemand die je intrinsieke motivatie naar boven weet te krijgen. Als ondernemer weet je vaak wat je wil, maar heb je niet altijd een beeld van wat je daarvoor nodig hebt. Een goede adviseur stelt de juiste vragen, zoals ‘Waar zou je over vijf jaar willen staan? Wat zie je daarbij als belemmeringen? Wat heb je nodig om die belemmeringen om te draaien? Wat en wie heb je daarvoor nodig?’.
NOAB KEURMERK

De Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) is een branchevereniging met ruim 1.000 aangesloten kantoren. Deze aangesloten administratie- en belastingadvieskantoren bedienen tezamen ongeveer 175.000 ondernemers in het MKB-segment, waarbij het ontzorgen, begeleiden en adviseren van de ondernemer centraal staat.

Advies nodig? Kijk op: noabkeurmerk.nl.