Wat je kunt leren van het rookverbod

Wat je kunt leren van het rookverbod

Kortgeleden was ik een weekendje naar Berlijn. Eén ding viel me meteen op: roken is in de Duitse hoofdstad nog heel normaal. In de horeca werd vrolijk gepaft en in winkels was de muur van de servicecounter ouderwets behangen met sigarettenpakjes. Eens te meer realiseerde ik me hoe bijzonder het is dat roken in korte tijd uit de horeca en andere plaatsen is verbannen.

Het antirookbeleid werkt. En leert ons dat mensen wel degelijk in staat zijn tot gedragsverandering, zelfs bij zoiets verslavingsgevoeligs als roken. Als zzp'er kun je je voordeel doen met deze kennis. Maar dan moet je wel bereid zijn om in de spiegel te kijken. 'Kan ik niet, bestaat niet', zoals ik vroeger tot mijn grote ergernis van mij moeder te horen kreeg, als ik ergens geen zin in had. Dat geldt ook voor de klusjes waar je als zzp'er graag omheen loopt omdat je er geen zin in hebt. Denk aan je boekhouding. Of acquisitie. Hoogst frustrerend, maar je ontkomt er niet aan.

Dat duiken voor klussen die je moet doen, kun je vergelijken met een slechte gewoonte waar je aan vasthoudt, zoals roken, te weinig bewegen of te veel snoepen. Je weet dat je moet veranderen. Of stoppen, in het geval van roken. Maar altijd is er wel weer een excuus. Pak het aan! Kijk jezelf in de spiegel. In het geval van de boekhouding: zorg dat je bij bent met de cijfers. Het is zoveel fijner, want het geeft je rust.

Een tip van mijn eerste baas, waar ik nog steeds veel voordeel hebt, is om de dag te beginnen met het wegwerken van je 'to do'-list. Bovenaan daarvan zet het klusje waar je het minste zin in hebt. Bijvoorbeeld een opdrachtgever bellen die te laat betaalt. Uitstellen helpt niet, want de dag erop staat het weer bovenaan. Net zolang tot je het probleem hebt opgelost. En denkt 'maakte ik me daar nou zo druk over?'.

Hans Pieters

Nog meer overtuiging nodig? Bekijk dan het college van Lilian Lechner:
 Waarom doe je iets, terwijl je weet dat het niet goed voor je is? 

Verder lezen: Financieel gezond ondernemen (een drietrapsraket)

Toon meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *