Wat maakt je zzp’er

Image

Zo word je een echte ondernemer

In weinig landen is de stap naar het ondernemerschap zo klein als in Nederland. Je schrijft je als ondernemer in bij de Kamer van Koophandel en klaar! Meer is niet nodig. Het betekent niet meteen dat je ondernemer bent. Ondernemen moet je leren. Met deze vragen weet je of je uit het goede hout bent gesneden en helpen we je meteen ook op de goede weg.

1. Ik weet wel/niet duidelijk wat ik wil

Neem de tijd om goed voorbereid aan de start te staan. Denk je plan rustig uit. Ondernemen draait om focus hebben en houden. Weten waar je goed in bent. En je niet laten afleiden.

Werk aan je presentatie
Klanten en opdrachtgevers verlenen je geen gunst. Ze kloppen bij je aan omdat er iets bij je te halen is. Kennis, vakmanschap, bepaalde ‘skills’ of een dienst of product waarvoor de klant bereid is om te betalen. Dus is het belangrijk om je professioneel te presenteren en niet met een Hotmail of Outlook e-mailadres. Een eigen domeinnaam met één tot vijf e-mailadressen kost je financieel niet de kop.

2. Ik word uit eigen wil/uit noodzaak zzp’er

Waarom wil je als eigen baas aan de slag? Dat kan een negatieve motivatie zijn, bijvoorbeeld dat je je baan hebt verloren. Ook dan is er verschil: ben je ontslagen bij een reorganisatie of na een conflict met je baas. In beide gevallen moet je eerst dealen met de negatieve energie. Meestal helpt dat niet voor je zelfvertrouwen. Maar goed. Het ontslag kan net dat zetje zijn dat je nodig had. Met behoud van je WW-uitkering.

Omdat je tegenwoordig kunt beginnen vanuit een uitkering, is dit een geweldige kans. Dat wil zeggen…, als je de kans ziet. Om te beginnen kun je zes weken uitzoeken of een eigen bedrijf haalbaar is. Het enige waar je op moet letten, is dat je de regels van het UWV volgt .

3. Ik kan wel/niet tegen onzekerheid

Ondernemen is doen en ontdekken. Veel obstakels zijn helemaal nieuw. Dat maakt het leuk, maar soms ook frustrerend. Hetzelfde geldt qua opdrachten: het is in het begin vaak hollen of stilstaan. De een kan daar beter tegen dan de ander. Maar als je er niet voor wegloopt, merk je na verloop van tijd dat je er beter mee om weet te gaan.

‘Feel the fear and do it anyway’
Als startende ondernemer word je voortdurend gedwongen om uit je comfortzone te komen. Dat is verfrissend. Je ontdekt dat je veel meer kunt dan je ooit had gedacht of dat dingen leuk zijn om te doen, waarvan je zeker wist dat je het niks vindt. Pauline Cornelissen heeft het in een column voor de VPRO-gids fraai geformuleerd: ‘Enge dingen doen leert je iets over jezelf’. Daarbij haalde ze de titel aan van een populair zelfhulpboek uit de jaren ’90: ‘Feel the fear and do it anyway’.

4. ik ben wel/niet goed in geldzaken

Veel mensen hebben een angst voor cijfers. Vaak hebben ze in hun hoofd dat ze daar niet goed in zijn, wat misschien wel is versterkt door kritische opmerkingen ooit op school. Toch is rekenen een van de belangrijkste vaardigheden die je nodig hebt als zelfstandig ondernemer. Je moet weten hoe je onderneming er financieel voorstaat. Hoeveel geld er nog uit staat bij opdrachtgevers en hoeveel geld je nog moet betalen. Als zzp’er moet je bouwen aan een financiële buffer van een à twee maanden.

Deze drie valkuilen moet je absoluut vermijden:
1) De administratie verslonzen;
2) Je zakelijke en privé geldzaken op één en dezelfde rekening. Open meteen een zakelijke rekening voor je zakelijke inkomsten en uitgaven.
3) Onvoldoende geld opzijzetten voor de belastingen. Lees verder: Hoeveel geld moet ik opzij zetten voor de belastingen?

5. ik ben wel/niet een sloddervos

Gooi je brieven vaak ongeopend op een stapel? Dan moet je daar snel mee aan de slag. Een rommelige administratie kost je geld. Véél geld. Veranderen moet. En er is goed nieuws: je smartphone maakt het leven een stuk eenvoudiger (zie de tip hieronder). Dus excuses zijn er niet meer!

Als eigen baas moet je je post altijd openen. En als eerste de vervelende dingen oppakken. De Belastingdienst werkt met keiharde deadlines. 1 april is 1 april en dat is geen grap. Betaal je te laat of ben je te laat met je aangifte, dan kost je dat geld.

Zo ook met bonnetjes en je boekhouding. Je weet over twee weken echt niet meer of een betaling zakelijk of privé was. Bovendien kun je bepaalde kosten (zoals zakelijk tanken) alleen opvoeren als zakelijke kosten als deze met een zakelijke betaalpas zijn betaald.

Fotografeer je bonnetjes met je smartphone, zo zit je niet met het probleem dat je bonnetjes kwijt raakt en heb je meteen een digitaal archief waarbij je een bonnetje eenvoudig op datum (van de foto) terugvindt. En maak een map voor je inkomende facturen. Of nog beter: begin vanaf dag 1 met online boekhouden. Het voordeel is dat heel veel softwarepakketten de boekhouding steeds meer geautomatiseerd voor je verwerkt.

Verder lezen:

 

Toon meer (20)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *