Theater A la Carte Welmoed de Graaf

Welmoed de Graaf, theatermaker, trainer en coach

Theater A la Carte Welmoed de Graaf

Welmoed de Graaf, theatermaker, trainer en coach: “De combinatie theatermaker, trainer en coach vind ik geweldig”

Theatermaker Welmoed de Graaf greep de coronacrisis aan voor een opleiding Stress en burn-out begeleiding. Een langgekoesterde wens waar ze plotsklaps tijd had, toen de coronamaatregelen half maart 2020 de agenda opeens leeg veegden.

Theater A la Carte en Groeizaam Trainingen

Welmoed de Graaf is eigenaar van Theater A la Carte én zusterbedrijf Groeizaam Trainingen. “De meeste mensen kiezen. Bij mij klopt het dat ik verschillende kanten heb, theatermaker, trainer en coach.” Tot 2015 runde ze Theater A la Carte met twee vennoten. “Sindsdien is het een eenmansbedrijf. Ik heb wel een vaste pool met acteurs.”

“Ik was aan het trainen voor een serie voorstellingen voor een kinderopvangorganisatie. We zouden spelen voor 100 mensen per keer. En toen was er opeens corona. In no time liep de agenda helemaal leeg, zoals bij iedereen in die tijd.”

“Een opleiding voor coaching sluimerde al langere tijd in mijn hoofd. Ik geef naast het theaterwerk ook les aan de Hogeschool en merkte hoeveel studenten tegen een burn-out aan zitten. In de zorg geldt hetzelfde. Bij de eerste lockdown dacht ik ‘dit is het moment om de opleiding te gaan doen. Ik heb me meteen ingeschreven voor ‘stress en burn-outbegeleiding’ bij ICM.”

De meeste mensen kiezen

“Tijdens de eerste lockdown voelde ik niet zo veel stress.” Dat begon pas aan het einde van de laatste serie coronabeperkingen, tussen oktober 2021 en januari 2022. “Ik kreeg eindelijk weer veel aanvragen voor voorstellingen, die vervolgens weer werden verplaatst of afgezegd. Dat was mentaal moeilijker dan een lege agenda, omdat je niet weet of je blij mag zijn met een nieuwe opdracht. Je bent de hele tijd aan het kijken: gaat het de goede kant op en gaat het door of gaat het de verkeerde kant op en gaat het niet door?”

Ik ben me bewust geworden dat het klopt wat ik doe.

“Door corona heb ik vooral geleerd dat ik mijn werk nog steeds heel erg leuk vind en ik een mooie afwisseling heb. Ik vind het fijn om in mijn eentje voor een groep te staan, maar ook heerlijk om daarnaast met acteurs de repetitieruimte in te gaan.”

“Afgelopen jaren heb ik gemerkt dat ik alle twee nodig heb. Ik ben me bewust geworden dat het klopt wat ik doe. De meeste mensen kiezen. Bij mij klopt het dat ik verschillende kanten heb, theatermaker, trainer en coach. Die combinatie vind ik geweldig!”

“De opleiding leidde meteen tot nieuw werk omdat je mensen ook online kunt coachen. Het is leuk om een nieuwe richting ernaast te hebben. Het nadeel is wel dat ik erbij doe, maar niks eraf haal. Het werk past bij elkaar, zit in elkaars verlengde, maar er zit maar 24 uur in een dag.”

Vaak gaat het mis in de communicatie

“Alles wat ik doe heeft te maken met communicatie. In mijn theatervoorstellingen laat ik vaak zien waar en waarom het misgaat in communicatie. Het mooie van theater is: je ziet allemaal dezelfde scène, maar iedereen haalt er net iets anders uit en heeft daar een eigen beeld bij. Dat is precies wat in de werkelijkheid ook gebeurt.

“Ik loop mee op de vloer en vertaal dat naar toneelscènes”

“De trainingen gaan ook over communicatie. Hoe ga je om met conflicten? Hoe communiceer je helder binnen teams? Hoe zorg je dat iedereen zich aan afspraken houdt? Waarom houden mensen zich niet aan afspraken? Bij coaching luidt de vraag: wat zeg je, onbewust, tegen jezelf? Veel mensen zitten vast in overlevingsstrategieën. Je loopt vast als die oude, onbewuste manier om dingen op te lossen niet meer werkt. Je ziet verandering ontstaan als mensen zich realiseren dat ze het ook op een andere manier kunnen en mogen doen.”

Op hun hart aanspreken

“Veel voorstellingen spelen rondom thema’s waar mensen vervolgens met elkaar over in gesprek gaan. Mijn lievelingsreactie is dat mensen eerst heel hard lachen en dan zeggen ‘óh, zo doen wij het óók!’. Dan zijn mensen echt bereid om te kijken hoe je het anders kunt doen. Vervolgens moet je daar als organisatie wel op door gaan. Daarom ben ik in 2015 ook een trainersopleiding gaan doen, om dat vervolgtraject op de voorstelling te kunnen faciliteren. Daar is Groeizaam Trainingen uit voortgekomen.

“Ik zie mij eerder als een dienstverlenende organisatie. Je kunt een heel dure organisatieadviseur inhuren die een stuk schrijft. Medewerkers in de Zorg en Welzijn en semioverheid willen op het hoofd én hun hart worden aangesproken. Ik loop mee op de vloer en vertaal dat naar toneelscènes. Hoe zien de kernwaarden die een organisatie zegt te hanteren – bijvoorbeeld: ‘de cliënt staat centraal?’ er in de praktijk uit? Hoe ervaren de mensen die vanuit hun hart werken de praktijk?”

Dingen anders gaan doen

Gevraagd wat haar tip is voor andere zzp’ers, antwoordt Welmoed: “Kijk wat er wél kan, wat bij je past. De omstandigheden verander je niet. Wel hoe je dingen anders kunt gaan doen.”

“Ik heb mezelf ook verbaasd. Met mijn collega’s van Theater A la Carte werkte ik al heel lang samen. We waren een soort Kwik, Kwek en Kwak. Opeens hield dat op. De vraag die je jezelf dan moet stellen is: ‘Hoe geef ik er een vorm aan die echt van mij is?’. Ik heb een opleiding tot trainer gevolgd, daarna ben ik NLP practitioner geworden. En nu dus Stress- en burnoutbegeleiding. Voor mij klopt het.

“Kijk wat er wél kan, wat bij je past”
Toon meer (8)