zzp'er in de zorg

Werken in de zorg: als zzp’er of toch in loondienst?

Werken in de zorg: als zzp’er of toch in loondienst?

zzp'er in de zorg

Ben je een professional in de zorg? Dan kun je zowel in loondienst of als zzp’er aan de slag. Welke werkvorm het beste bij je past, hangt af van enkele factoren. Particuliere Thuiszorgorganisatie Zuster Jansen licht in dit artikel enkele voor- en nadelen van beide werkvormen uit.

Als zzp’er in de zorg kun je in verschillende rollen aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan verpleegkundige of verzorgende in de particuliere thuiszorg. Ben je momenteel in loondienst en overweeg je zzp’er te worden? Dan is het verstandig om je te verdiepen in de voors en tegens van beide werkvormen, zodat je kunt afwegen welke voor jou het fijnst is. 

Flexibiliteit en zekerheid

Als zorgprofessional in loondienst heb je zekerheid. Er zijn vrijwel overal personeelstekorten, waardoor je veel kansen hebt om snel aan de slag te gaan bij een organisatie. Met een contract voor onbepaalde tijd ben je verzekerd van werk voor een afgesproken aantal uur per week.

Als zzp’er is zekerheid op vaste uren per week minder groot. Het voordeel van zzp’er is dat je flexibeler bent en dat is voor veel organisaties erg aantrekkelijk. Voor zorgorganisaties ben je namelijk breed inzetbaar, omdat je niet vastzit aan een contract.

Maar ook voor zzp’ers zelf is flexibiliteit vaak een argument om niet in loondienst te gaan. Je kunt namelijk je eigen tijd en agenda indelen en zelf kiezen voor welke organisatie je wilt werken. En vanwege personeelstekorten in de zorg zijn er voldoende zorgorganisaties die opdrachten uit hebben staan. 

Variatie en regelmaat

Zzp’ers kunnen kiezen voor variatie of regelmaat in het werk, terwijl voor werknemers in loondienst regelmaat de boventoon zal voeren. Natuurlijk zijn in loondienst verschillende werkschema’s mogelijk die variatie bieden, zoals het werken tijdens avond- of nachtdiensten. Maar variatie van werk is voor zzp’ers een gegeven.

Zelfstandigheid en teamwork

Werk je graag in teams? Dan past werken in loondienst misschien beter bij je. Je bent dan namelijk volledig onderdeel van het zorgteam waarmee je samenwerkt. Hierdoor kun je je collega’s goed leren kennen, omdat je langere tijd met ze zult samenwerken.

Ook als zzp’er is het echter goed mogelijk om onderdeel te zijn van een zorgteam. Particuliere thuiszorgorganisatie Zuster Jansen stelt bijvoorbeeld kleine en vaste teams aan bij cliënten. En omdat de thuiszorgorganisatie door heel Nederland opereert, is er altijd wel een dienst in de buurt. 

Administratie en inkomsten

Zzp’er zijn in de zorg gaat vaak gepaard met een hoger inkomen dan bij werken in loondienst. Dit is uiteraard een groot voordeel van zelfstandige zijn in de zorg.

Toch gelden er op financieel gebied niet enkel voordelen: als zzp’er zal je meer administratieve lasten zelf dragen. Denk aan het bijhouden van je financiën, het doen van belastingaangifte, maar ook aan het regelen van verzekeringen en het opbouwen van een pensioen. Bovendien krijg je als zzp’er niet doorbetaald als je ziek bent of op vakantie gaat. 

Welke werkvorm past bij je?

In de zorg werken kan dus met verschillende werkvormen, die ieder hun voor- en nadelen hebben. Welke vorm het beste bij je past, kun je beoordelen op basis van bovengenoemde aspecten.