‘Werken met externe professionals is geïnstitutionaliseerd’

'Werken met externe professionals is geïnstitutionaliseerd'De opmars van het aantal zzp’ers is nog niet ten einde, ondanks de pogingen van FNV en de politiek om verdere groei te stuiten. Organisaties van groot tot klein kunnen niet meer om de expertise van zelfstandigen heen. De tarieven voor vakspecialisten, zoals automonteurs, en consultants/interimmers groeien naar elkaar toe, aldus interim managementbureau Schaekel & Partners.

Zelfstandige vast onderdeel van bedrijfsvoering

Niet alleen grote organisaties huren veel zelfstandigen in en kunnen niet meer zonder hen. Dit geldt inmiddels ook voor MKB+ bedrijven en bedrijven met een omvang tot 100 medewerkers. De positie van zelfstandigen is meer en meer vast onderdeel geworden van de bedrijfsvoering van een organisatie.

‘Waar wij 15 jaar geleden spraken van “een interim-verslaving” bij grote bedrijven, zien wij nu dat het werken met externe professionals geïnstitutionaliseerd en vanzelfsprekend is geworden over de volle linie van de arbeidsmarkt.’

Bij 1 miljoen zzp'ers is de rek er wel uit, zo dachten de consultants van Schaekel & Partners. 'Dat bleek niet zo te zijn. Nog steeds neemt het aantal zelfstandigen toe, alle discussies over voordelen t.o.v. werknemers en mogelijk overheidsingrijpen ten spijt.’

Ten opzichte van werknemers met een vaste aanstelling, is de tevredenheid over het bestaan als zelfstandige relatief hoog - los van leeftijd, gender, woonplaats of ervaring.

Tarieven vakspecialisten stijgen fors 

Van nogal wat vakspecialisten zijn de tarieven de laatste paar jaar fors gestegen. Of het nu een stukadoor, een ‘mannetje voor in de tuin’ of een automonteur is, de tarieven van dit type vakmensen zijn aanzienlijk hoger geworden.

Aan het begin van de eeuw was het verschil in tarifering tussen interim manager/adviseur en een vakspecialist een factor 2,5. Nu is dat nog maar een factor 1,5. De eerste groep werkt in de bandbreedte van € 125-135 per uur. Voor bijvoorbeeld een automonteur betaalde je rond het jaar 2000 een tarief van € 45-55 per uur. Nu ligt dit rond € 80-100 per uur.

Toon meer (135)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *