Zes op tien vrouwelijke zzp’er economisch zelfstandig

Zes op tien vrouwelijke zzp’er economisch zelfstandig

Vrouwelijke zzp’ers zijn met 61 procent het minst vaak economisch zelfstandig. Tien jaar geleden, in 2011, was dit nog maar 51%. In 2019 verdiende 84 procent van alle werkende vrouwen minstens 990 euro netto per maand en was daarmee economisch zelfstandig. Bij werkende mannen was dat 94 procent. 

Inkomensverschil tussen mannelijke en vrouwelijke zzp'er

Ondanks de inhaalslag van vrouwen blijft het man-vrouwverschil in economische zelfstandigheid bij zzp’ers het grootst. Bij mannen is 84,5% van de zzp'ers economisch zelfstandig. (2011: 82,7%). Dit blijkt uit inkomensgegevens 2019 van het CBS, waaronder de economische zelfstandigheid van werkenden.

Mannelijke zelfstandigen werken gemiddeld genomen in beter betaalde bedrijfstakken. Onder de zelfstandigen is het grootste man-vrouwverschil qua economische zelfstandigheid te vinden in de overige dienstverlening (28 procentpunt in 2019). Hiertoe behoren bijvoorbeeld kappers en schoonheidsspecialisten, beroepen met een relatief laag inkomen. Daarna komt de gezondheid- en welzijnszorg, waar vooral het inkomen van mannen met een eigen medische praktijk (medisch specialisten, tandheelkundigen en huisartsen) hoog is.

Vrouwelijke zzp'er financieel minder kwetsbaar

Vrouwelijke zzp’ers zijn financieel gemiddeld minder kwetsbaar dan mannelijke zzp’er. Vrouwelijke zelfstandigen maken minder vaak deel uit van een financieel kwetsbaar huishouden dan mannelijke zelfstandigen. Bij het wegvallen van het zelfstandigeninkomen zou bij 29 procent van de vrouwen het huishouden binnen een jaar door de financiële reserves heen raken, bij mannen is dit ruim 36 procent.

ZZP'er financieel kwetsbaar

Toon meer (139)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *