Zo bereken je als zzp’er je uurtarief

Image

Zo bereken je als zzp’er je uurtarief

Wat is een realistisch uurloon, zonder dat je onder de prijs gaat zitten of overvraagt? Het is een vraag waar heel veel (startende) zzp’er mee worstelen. En maar iets roepen.

Je staat steviger op je benen bij de onderhandelingen als je tarief geen nattevingerwerk is, maar een goed doordachte exercitie. Opdrachtgevers hebben de neiging om te klagen dat je te duur bent. Grotere opdrachtgevers hebben vaak de onderhandelingspositie dat ze een vast tarief hanteren, waarbij je nauwelijks onderhandelingsruimte hebt. Maar ook daar geldt dat er meestal nog wel extra geld uit te onderhandelen is.

Tip!

De eerste vraag die je jezelf bij de ‘kruideniers’ moet afvragen: wil ik wel voor je (blijven) werken. Op het moment zelf heb je de opdracht misschien wel hard nodig en is het beter om ‘ja’ te zeggen. Houd echter dit in je achterhoofd: je moet langer werken voor je geld.
Lees verder: hetzelfde geld in minder tijd

Stappenplan: dit tarief kun én moet je vragen

Als je goed kunt beargumenteren waarom je tarief niet te hoog is (lees: je het niet goedkoper doet), draagt dat bij aan een professionele uitstraling. Aan de hand van verschillende aanknopingspunten kom je vanzelf op het juiste bedrag uit.

1) je laatste salaris
Een goed uitgangspunt voor je freelance uurloon is je laatstverdiende salaris. Dit vind je op je salarisstrook.

2) Van uurloon naar uurtarief
Wat verdient iemand met dezelfde functie als jou in loondienst? Ben je ICT-specialist? Probeer dan uit te vinden wat het gemiddelde brutomaandloon is van een ICT’er met hetzelfde specialisme.

NB. Ook hier kun je je loonstrook naast leggen.

De lange uitleg

Stel dat het bruto gemiddeld tussen de € 2.500 en € 4.000 per maand is voor een 40-urige werkweek. Daar komen het vakantiegeld (8%) en de werkgeverslasten nog bij.

Kort door de bocht genomen is een werkgever bij een brutoloon van € 3.200 na afdracht van sociale premies ed. rond de € 4.000 kwijt. Een gemiddelde maand telt 21,67 werkdagen. Omgerekend komt dat neer op ruim € 23 per uur. Dat bedrag verdubbel je.

Je uurloon in dit voorbeeld moet dus € 50 per uur zijn. Dat lijkt veel, maar onder aan de streep is dat niet het geval. Misschien is het zelfs te weinig. Zie stap 3.

De korte uitleg

Verdubbel het uurloon keer twee: Rekenhulp uurtarief (brutoloon x 1,25% / 173,36 (= 8 uur x 21,67 dag) =) uurloon werknemer x 2 = jouw freelance uurtarief.

3) het gemiddelde tarief in je beroepsgroep
Zoek uit wat je collega-zzp’er verdienen. Vraag eens aan bevriende zzp’ers wat zij vragen en onderzoek welke tarief gangbaar is. Een ‘prijslijst’ is bijvoorbeeld te vinden in de Prijzen en Tarievengids voor zzp’ers van ZZP Nederland (€ 24,50) en/of bij freelanceplatform Hoofdkraan.nl.

Misschien ben je met de bovenstaande € 50 wel veel te goedkoop. Wat let je in dat geval om je tarief te verhogen? Sterker nog, je doet jezelf tekort als je het niet doet.

4) doorberekenen van je kosten
Overhead is een ingewikkeld woord voor de bedrijfskosten. Dit zijn de vaste lasten die je maakt, de kosten die je maakt voor je werk. In principe houd je bij je uurtarief rekening met de overhead.

Als je weinig maandelijks terugkerende kosten hebt, bijvoorbeeld omdat je vanuit huis of op locatie werkt, kun je dus goedkoper de boer op dan als je elders een werkplek of kantoorruimte huurt.

5) de omvang van de opdracht
Een omzetgarantie is geld waard. De zekerheid die een grote of langlopende opdracht biedt, mag je belonen met een korting op het tarief dat je normaalgesproken vraagt. Je bent verzekerd van inkomen en daar is het je uiteindelijk om te doen. Hoeveel korting je geeft, is een kwestie van onderhandelen en goed koopmansgebruik. Je bent ondernemer, dus doe jezelf niet tekort. Verder lezen: Zo bluf je naar een hoger uurtarief.

De factor twee

Dat je uurloon minimaal twee keer het loon van een werknemer is, heeft goede redenen. Ten eerste zit een opdrachtgever niet aan je vast. Hij huurt je alleen in voor de productieve uren. Vakantiedagen waarbij het loon wordt doorbetaald – zo rond de 25 per jaar – heb je niet. En als je ziek bent, is het risico voor jou. Voor een opdrachtgever ben je dus een betaalbaar en flexibel alternatief voor een vaste werknemer.

6) het ondernemersrisico
Omdat je voor eigen rekening en risico werkt, en graag een vervolgopdracht krijgt, bied je ‘value for money’. Daarnaast heb je kosten, heb je niet-declarabele uren voor marketing, de boekhouding ed., loop je het ondernemersrisico dat een opdrachtgever niet betaalt etc.

Als ondernemer moet je investeren in je bedrijfsmiddelen. Bovendien moet je van je inkomsten zelf je pensioen regelen en je verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Kortom, het hoge(re) uurtarief is terecht. Het extra bedrag heb je gewoon nodig.

Rekentool uurtarief

Een tweede methode uit te rekenen hoe hoog je uurtarief moet zijn, is je benodigde (jaar)inkomen als uitgangspunt te nemen. Het bedrag dat je nodig hebt om van te leven en je rekeningen van te betalen, met daarbij opgeteld het geld dat je nodig hebt voor je onderneming en tegenslagen.

A: Totaal benodigde jaaromzet (in €):

 1. gewenst jaarinkomen (bruto)
 2. buffer (reserve)
 3. geld voor pensioenvoorziening en AOV-premie
 4. bedrijfskosten*)

B: Declarabele uren per jaar (Declarabele uren per week x 45)

Het vereiste uurtarief = (jaaromzet (A) / declarabele uren (B)) = € .... (excl. BTW) *)

Bij de bedrijfskosten bereken je de totale kosten die je maakt, zoals de huur van het bedrijfspand, de apparatuur, kosten voor (verplichte) bijscholing, de accountant, de afschrijving, de marketingkosten etc. Verder lezen: Financiële routeplanner voor zzp'ers.
(bron: fotografenondernemen.nl)

De prijs van een knipbeurt

Als kapper of schoonheidsspecialist werk je niet per uur, maar per handeling. Knippen, haar verven etc. Ook hier is het bepalen van je tarief een kwestie van logisch rekenen. Zij het ditmaal gebaseerd op het aantal klanten dat je gemiddeld op een dag hebt en tijd die je gemiddeld kwijt bent aan een bepaalde handeling. De kosten, zoals de haarverf, bereken je met een retailopslag één-op–één door.

zo beReken je de kosten per knipbeurt:

1. maandhuur winkelpand € 1.500
2. afschrijving inrichting € 200
3. gewenste maandinkomen* € 3.000
1 + 2 + 3 = de beoogde maandomzet: € 4.700

Omgerekend naar de omzet per dag: € 217 / 8 klanten € 27,10 + koffie € 1,50 = € 28,60 per knipbeurt. En omdat je ook nog vakantiedagen hebt, en het risico hebt dat je wel eens een dagje dicht moet omdat je ziek bent, verhoog je dit bedrag tot € 32,50.

*) het gewenste maandinkomen baseer je op het bruto jaarinkomen dat je jezelf tot doel stelt. Hierin moet je niet te bescheiden zijn. In bovenstaand voorbeeld is dit € 36.000 per jaar.

Lees óók:
>> Hé zzp'er, een uurtarief van € 16 is écht te weinig
>> Slim onderhandelen over je uurtarief
>> Mijn zzp-verhaal: "Opdrachtgever weet ook niet wat een normaal uurtarief is. Het lijkt al snel te hoog."

Toon meer (20)

Comments 14

 1. Ben even benieuwd: de verdubbeling waarover wordt geschreven onder ‘van uurloon naar uurtarief’, waarop is die gebaseerd?

  1. Hoi Marisa. Dat wordt grotendeels uitgelegd in het artikel. Een belangrijke 1e stap: een werkgever betaalt werknemerslasten die je niet allemaal terugziet op de loonstrook. Hierdoor betaalt een werkgever nog een fors bovenop het brutoloon. Dat bespaart hij of zij als je jouw werkzaamheden verricht als opdrachtnemer/zzp’er. Daarnaast hoeft hij/zij geen geld opzij te zetten voor vakantiegeld (8% van het loon) en betaalt hij/zij alleen de declarabele uren. De tijd die je kwijt bent aan je administratie, etc. moet je daarom doorberekenen. Hetzelfde geld voor de buffer die je moet aanleggen voor ziekte (en vakantie). Als werknemer wordt je doorbetaald, als zzp’er ben je op je reserves aangewezen. Dat risico moet je doorberekenen in je tarief.

 2. Hallo,

  Als de term ‘all in uurtarief’ wordt gebruikt is dat dan inclusief of exclusief BTW?

  met ondernemende groet,

  Roel Hendriks

  1. Hi Roel, tarieven zijn altijd exclusief BTW. De BTW is geen omzet en moet je afdragen aan Belastingdienst. Bij (uur)tarief gaat het om het bedrag dat je (zelf) krijgt voor je dienstverlening.

 3. DAG, mijn dochter wil zzper worden, maar ik ben op zoek naar een formulier waar ALLE onkoste op staan, die ze zou kunnen hebben.
  voorbeeld:
  autokosten
  \ afschrijving (hoe lang gaat een auto mee)
  \ onderhoud
  \ brandstof
  \ motorrijtuigbelasting
  \ verzekering
  \ parkeergelden
  \ boetes
  en misschien vergeet ik nu nog een aantal
  Of is het handiger om een statistisch vast bedrag af te trekken en de 0,23 ct per kilometer te berekenen.
  maar dit idem dito voor computer; kantoormeubelen; telefoon etc
  dank

  1. Hallo,
   Qua autokosten heb je grofweg 2 keuzes: 1) de auto op de zaak. Dan zijn de kosten aftrekbaar, maar heb je wel te maken met een fiscale bijtelling (22% over de gehele waarde). Dit is (fiscaal) interessant als je een Young timer hebt (auto ouder dan 15 jaar; 35% over de dagwaarde). Het alternatief is 2) km-vergoeding voor de zakelijke ritten. In dat geval zijn al de autokosten privé.

   Op de site van de Belastingdienst kun je vinden welke (zakelijke) kosten aftrekbaar zijn, en voor welk percentage. De laptop. computer en andere zakelijke uitgaven van > €450 zijn investeringen. Hiervoor gelden aparte regels.

 4. Pingback: Blog: Hoe overleef ik als zzp’er de inflatie? - Verdoorn Adviesgroep

 5. Pingback: Blog: Ondernemen is ook je angst overwinnen - Verdoorn Adviesgroep

 6. Pingback: Blog: Het ‘to do’-lijstje voor een onbezorgd 2023 - Verdoorn Adviesgroep

 7. Bij een contract voor 7 maanden van 8 uur per week op basis van een salaris in loondienst van € 3451 per maand bruto, hoe bereken ik dan mijn ZZP tarief per uur? Ik kom er niet goed uit.

  1. Hi,ik probeer je een voorzet te geven:
   – stap 1: 8 uur per week is 1/5e of 20% van volledige baan
   – stap 2: je salaris in loondienst is €3451 p/mnd bruto: voor 8 uur/week is dat 20% van ‹3451 = € 690,20/maand
   – stap 3: van daaruit kun je de stappen doen van het voorbeeld, zoals het bedrag van stap 2 verdubbelen (€1380,20). Omdat een maand ongeveer 4 weken heeft, deel je dit bedrag door (4x8u = 32u): € 1380,20 = € 43,13.
   – stap 4: omdat het een tijdelijk contract is, en een uitzendkracht je opdrachtgever minstens €25/u kost, zou ik het afronden naar boven, naar €50/u. Kun je bij de onderhandelingen iets zakken.

 8. Hij ik ben zzp’er heb nu een redelijk uur loon maar nu willen zij dat ik groepsleider wordt tussen t werk door wat ik nu al doe kan ik daar extra geld voor vragen en zo ja hoeveel is redelijk t gaat om 6 personen die ik tussen door moet aansturen en ook in de gaten houden of ze hun werk goed uitvoeren

  1. Hi, Vergelijk t met een baan. Extra verantwoordelijkheden is meestal een treedje hoger in de salarisschaal en het liefst snel erna een hogere schaal. Wat je sowieso kunt (en moet doen) is goed je uren bij houden. Hoeveel extra tijd ben je kwijt? En hoe vaak is dat buiten normale kantooruren? Meten is weten. Je kunt een evaluatiemoment inbouwen, waarbij je afspreekt dat je dan ook over geld en je nieuwe taken gaat hebben. Waar heb je ondersteuning nodig? Denk ook aan cursussen die je opdrachtgever voor je kan betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *