Zo haal je het maximale uit je netwerk

Image

Zo haal je het maximale uit je netwerk

Ondernemen doe je samen. Je hebt een netwerk om je heen nodig. Als zzp'er moet je je ideeën toetsen. Bijvoorbeeld bij je boekhouder en collega-zzp'ers. Een sterk netwerk helpt je deuren openen die anders gesloten blijven. En helpt je om overeind te blijven bij tegenwind. Met onderstaande tips is ondernemen een stuk leuker en inspirerender.

1. Ideeën delen

Samenwerken is klankborden, klankborden is problemen terugbrengen tot hapbare proporties. Ideeën delen maakt het ondernemen nóg leuker. En brengt je sneller bij de oplossing van een probleem.

2. ‘Ken je die en die al?’

Netwerken gaat vanzelf als je door iemand anders wordt voorgesteld. Netwerken draait om mensen en vertrouwen. Ofwel, relaties opbouwen. Maak voldoende tijd voor je vriendenclubs en laat je ook eens zien bij netwerkbijeenkomsten en inspiratie-events.

3. Welk doel heb je?

Waarom bezoek je een evenement? Het praat makkelijker op een netwerkevent of een ondernemingsbeurs als je vooraf je doel bepaalt. Wil je je zich oriënteren op financieringskansen? Ben je op zoek naar een nieuw bedrijfsmiddel of slimme software? Door te praten over wat je bezighoudt en wilt bereiken, komt het gesprek vanzelf op gang.

4. Je netwerk is groter dan je denkt

Six degrees of separation is het idee dat iedereen maximaal zes stappen van elkaar is verwijderd. Dankzij social media en netwerksites als Linkedin geeft een netwerk van 10 personen u toegang tot honderden namen. Die mensen hebben ook weer hun netwerken. Als je zo’n persoon vervolgens ontmoet, blijk je weer andere gezamenlijke verbindingen te hebben.

5. Follow-up

Zakendoen is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. ‘Contacten zijn contracten’, in de woorden van Rob Marcus van Arte Viva, een succesvolle. Geef een leuke ontmoeting een follow-up, al is het maar een kort krabbeltje via de e-mail.

Toon meer (20)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *