De zomerbreak: lekker opladen met vitamine-i van inspiratie

De zomerbreak: lekker opladen met vitamine-i van inspiratie

De zomer van 2021 is vol van grote verwachtingen. Na 15 maanden van allerlei vormen van beperkingen en steunmaatregelen is het leven weer terug naar normaal. Dus laat maar komen, die vakantie! De zomer is dé tijd om hernieuwd zelfvertrouwen, energie en inspiratie op te doen. Met deze tips helpen we je op weg.

1. Neem je rust

De coronacrisis heeft velen uitgeput. Het kostte veel moeite om een goede werk-privébalans te vinden. Zoals bij sporten (voldoende) rust nemen net zo belangrijk is als het sporten zelf, is rust van grote invloed op je werkplezier. Rust herstelt de motivatie en inspiratie. Het verbetert de prestaties, vergroot de creativiteit en houd je emotioneel stabiel.
 
De zomer is bedoeld om op te laden en vitamine D te pakken. Opladen begint met loslaten, afstand van je werk nemen. Even lekker offline zijn. Zorgen voor een lege dag, zonder dat je iets ‘moet’. Nou ja, helemaal niets…? Volgens neuropsycholoog Erik Scherder is bewegen van levensbelang. Een actieve levensstijl houdt je hersenen fit en versterkt je immuunsysteem. Dus neem je rust én ga eropuit.

2. Verbreed je aanbod

Het waren 15 moeilijke maanden. De helft van de zzp’ers zag door de coronacrisis de vraag naar hun producten of diensten afnemen (bron: TNO/CBS). Maar het goede nieuws is dat twee derde van de zzp’ers de bedrijfsvoering heeft aangepast. Van degenen die andere of nieuwe diensten of producten zijn gaan aanbieden, wil zo’n 80 procent daarmee doorgaan, ook als de coronacrisis voorbij is.
 
Nu de economie op volle toeren draait, zijn de extra diensten de kers op de taart. En een boost voor je ego: je bént een echte ondernemer, die in kansen denkt. Dat zie je terug in de cijfers: net als vóór de coronacrisis, in 2019, is 80 procent van de zzp’ers (zeer) tevreden met het werk als zelfstandig ondernemer.

3. Onderhandel over je tarieven

Veel zzp’ers hebben hun buffer aangesproken tijdens de coronacrisis, een deel van de zzp’ers heeft geld geleend bij familie en vrienden of zichzelf staande gehouden door uitstel van belastingen, aldus de Nationale Ombudsman. Gelukkig draait de motor van de economie weer en is er in vele sectoren een tekort aan arbeidskrachten. De eerste weg uit de problemen – op weg naar financieel herstel – is omzet draaien.
 
Het gaat sneller als je de turbo aanzet. Dat doe je door de natuurlijke bescheidenheid die veel zzp’ers kenmerkt, overboord te zetten. Redeneer niet vanuit de opdrachtgever, maar redeneer vanuit je eigen positie. Wil je stappen zetten, dan moet je omhoog met het tarief.
 
Het fijne is dat dit hét moment is om te onderhandelen over je prijzen. Zie je op tegen het gesprek? Denk dan aan de prijzen voor een drankje op het terras. Zijn die hetzelfde als 15 maanden geleden? Precies! Als je niks aan je tarieven doet, duurt het langer voor je buffer is hersteld en moet je woekeren met je geld.

4. Werk aan positief zelfleiderschap

Als zzp’er ben je je eigen werknemer én leidinggevende. Kun je jezelf op een positieve manier motiveren, dan sta je veel meer open voor nieuwe activiteiten, relaties en netwerken. Door te focussen op je sterke punten, vergroot je je motivatie en dat leidt weer tot betere prestaties.
 
Positieve emoties versterken je gevoel van autonomie. Het zorgt ervoor dat je beter in je vel zit. Je hersenen ‘openen zich’ als het ware, waardoor je energie krijgt en nieuwe ideeën, en dus uiteindelijk succesvol bent. Voor de taken waar je minder goed in bent, die je juist energie kosten, kun je beter op zoek gaan naar mensen in je netwerk die je daarbij kunnen helpen. Denk aan een goede boekhouder die je helpt bij een beter inzicht in je geldzaken en een klankbord is bij vragen over je financiële planning en belastingen.
 
NOAB KEURMERK
NOAB staat voor de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen. Het is dé brancheorganisatie voor administratiekantoren en belastingadvieskantoren die zich richten op zzp’ers en mkb’ers. Bij NOAB zijn ongeveer 1.000 kantoren aangesloten. Het advies dat je krijgt is altijd actueel en van hoge kwaliteit. Zo fungeert jouw NOAB-kantoor als jouw verlengstuk en vraagbaak voor financiële en fiscale zaken.
 
Meer weten? Kijk op: noabkeurmerk.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *