Zzp’er in coronatijden: een afdaling in de Maalstroom

Zzp'er in coronatijden: een afdaling in de Maalstroom

Een afdaling in de Maalstroom is een kort verhaal van Edgar Allan Poe uit 1842. In het verhaal vertelt een man hoe hij een schipbreuk heeft overleefd. Het klassieke verhaal biedt een leidraad in deze coronatijd.

Overleven in doodsangst

De verteller en zijn broer worden op hun vissersboot meegesleept in de beruchte draaikolk bij de Lofoden eilanden.  Ze weten dat niemand kan ontsnappen aan de meedogenloze draaikolk de diepte in. Een broer klampt zich in doodsnood vast aan het dek.

De verteller overwint zijn ergste vrees en kijkt om zich heen. Hierdoor ziet hij dat grote dingen, een ander schip, een zware kist,  sneller in de draaikolk zakten dan kleine voorwerpen. Hij waagt de sprong overboord en klampt zich vast aan een plank, terwijl hij zijn broer op de boot de diepte in ziet verdwijnen. Kort erop is het dood tij en bedaart de zee, alsof er nooit iets gebeurd is.

Kijk om je heen

De moraal van dit korte verhaal van Edgar Allen Poe is dat angst een slechte raadgever is. Als je jezelf laat leiden door angst en zelfbenoemde experts, ga je ten onder. Oriënteer je op wat je als zzp’er wel kunt doen. Wat je weet. Wat anders kan. En vooral wat je zelf belangrijk vindt. Misschien kom je tot heel verrassende keuzes en inzichten.

Het is nu de kunst om verder te kijken dan de komende weken en maanden. Samen moeten we er doorheen. Juist nu hebben we creativiteit, solidariteit en verbinding nodig. Communiceer, combineer, inspireer. Help elkaar!

Verder lezen: Solidariteit in tijden van COVID-19/coronavirus

De ontdekking van de aarde

Omdat er genoeg tijd is om jezelf te verrijken met nieuwe inzichten een leestip: het boek ‘De ontdekking van de Aarde, het grote verhaal van een kleine planeet’ van Peter Westbroek laat zien hoe ‘Een afdaling in de Maalstroom’ een leidraad voor een tegendraads wereldbeeld is.

Toon meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *