Zzp’er ontvangt voorlopige aanslag 2024

Zzp'er ontvangt voorlopige aanslag 2024

Ruim 4 miljoen mensen ontvangen vanaf 5 december van de Belastingdienst een voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2024. De betalingskorting voor mensen die hun voorlopige aanslag in één keer betalen, vervalt vanaf 1 januari 2024.

Ongeveer 1,7 miljoen mensen ontvangen in december een voorlopige teruggaaf over 2024, bijvoorbeeld omdat zij hypotheekrente betalen of andere jaarlijkse aftrekposten hebben. Vanaf 9 januari 2024 valt bij ongeveer 2,4 miljoen mensen een te betalen voorlopige aanslag op de mat. Nieuw dit jaar is dat het mogelijk is om de aanslag in één keer te betalen met iDEAL.

Voorlopige aanslag 2024 aanpassen

De voorlopige aanslag is een schatting, gebaseerd op de meest recente gegevens waarover de Belastingdienst beschikt zoals de voorlopige aanslag 2023 of de laatste definitieve aanslag inkomstenbelasting. Daarom is het raadzaam om de gegevens op de voorlopige aanslag goed te controleren en indien nodig aan te passen. Dat kan als nu al bekend is dat de gegevens voor 2024 niet kloppen. Aanpassen kan het hele jaar door als er iets in de persoonlijke of financiële situatie is veranderd. Dat kan later terug- of bijbetalen voorkomen.

Dit jaar begonnen als zzp'er?

Omdat de Belastingdienst van startende ondernemers en zzp'ers vaak nog geen gegevens heeft, ontvangen zij geen voorlopige aanslag. Je kunt deze wel zelf aanvragen in Mijn Belastingdienst. Daarmee voorkom je dat ze bij de definitieve aanslag van de inkomstenbelasting in één keer een groot bedrag moeten betalen. En dat ze op een later tijdstip tegelijkertijd de definitieve aanslag over 2024 moeten betalen als een of meerdere voorlopige aanslagen.

Hulp nodig?
De Belastingdienst beantwoordt algemene vragen over de voorlopige aanslag via belastingdienst.nl/voorlopigeaanslag, Facebook, X, Mastodon en Instagram.

Toon meer (143)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *