Zzp’ers worden vaak onterecht bemiddeling ingedrukt
Zzp’ers die niet via bemiddelaars willen werken, worden hier toch vaak onterecht toe gedwongen vanwege handhaving van de Wet DBA. Zo blijkt uit onderzoek van ZZP Nederland onder 3100 zelfstandig ondernemers.
Meer dan de helft van de ondervraagden (53%) die nu gedwongen worden om te werken via een tussenbureau (39%) geeft aan dit niet te willen. Nog eens zegt 34% dat ze dit alleen doen als ze anders geen werk kunnen krijgen. Maar liefst 58% van de respondenten ziet hun verdiensten omlaag gaan als zij (zouden) werken met bemiddelaars.
Toch door als zzp'er na gesprek met opdrachtgever
Opvallende uitkomst is dat 85% van de respondenten aangeeft dat, wanneer zij in gesprek gaan met de opdrachtgever, de conclusie is dat hun opdracht (hetzij met wat aanpassingen) kan worden uitgevoerd als ondernemer. Slechts 4% concludeert definitief dat de opdracht niet opgepakt kan worden als ondernemer.
Twee op de drie van de ondervraagden (67%) is dan ook totaal niet bang voor een controle door de belastingdienst omdat zij ervan overtuigd zijn dat ze hun opdracht kunnen blijven doen als zelfstandige. 70% geeft aan dat ze in 2026 gewoon zelfstandig ondernemer blijven.
Onduidelijkheid handhaving wet DBA zorgt voor onrust
Dat de handhaving onrust brengt is wel duidelijk. 42% van de respondenten geeft aan hinder te ondervinden van de handhaving. 39% geeft aan dat zij alleen nog maar klussen kunnen doen via een tussenbureau. 54% van de respondenten die hinder ondervinden van de handhaving (42% van de respondenten) geeft aan dat zij zelfs helemaal geen opdrachten meer krijgen van sommige bedrijven. Dat duidelijkheid niet door de overheid wordt verschaft, daar is 73% van de ondervraagde zelfstandigen het over eens.
Reactie Vereniging ZZP Nederland: behoefte aan meer duidelijkheid
Er moet snel meer duidelijkheid komen zodat opdrachtgever en opdrachtnemer weten waar ze aan toe zijn. Het actief aansturen op tussenkomst van bemiddelaars is iets waar de zzp’ers niet op zitten te wachten en wat ook helemaal niet nodig is.
Uit eerste reacties van tussenbureaus blijkt dat ze weinig moeite lijken te doen om zzp-opdrachten mogelijk te maken. Tussenbureaus verwijzen al snel, net als de overheid, naar detachering. De uitkomst van het onderzoek dat zzp’ers en opdrachtgevers die het gesprek aangaan er in 85% van de gevallen wél gewoon uitkomen, sterkt het idee dat opdrachtgevers en opdrachtnemers met elkaar in gesprek moeten gaan en blijven.
Verkeerde redenen
Vereniging ZZP Nederland roept op tot waakzaamheid onder zzp’ers. Veel respondenten geven aan te denken dat ze veilig zijn voor een toetsing op de Wet DBA, omdat ze een echte ondernemer zijn en noemen redenen hiervoor zoals:
- dat er in de overeenkomst staat ze als ondernemer werken;
- dat ze heel veel opdrachtgevers per jaar hebben;
- dat ze werken vanuit een bv, stichting, maatschap;
- dat ze een uurtarief hebben van € 75,- of hoger.
Dit zijn allemaal zaken die er bij de handhaving van de Wet DBA niet toe doen, waarschuwt Vereniging ZZP Nederland.